Politoloog: ma ei hakkaks IRLi enneaegset surma kuulutama

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Pettai
Vello Pettai Foto: Sille Annuk

Politoloog Vello Pettai leiab, et hoolimata Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetuse kukkumisest alla valimiskünnise ei tasu erakonda veel maha kanda.

«Ma ei hakkaks IRLi enneaegset surma kuulutama,» kommenteeris Pettai Postimehele. Tema sõnul on IRLil tegelikult alati olnud «tegija»-partei aura sellest ajast, kui Mart Laari valitsused viisid 1990ndatel läbi hulga valusaid reforme. «Jah, erakond sellest enamasti kannatas järgmistel valimistel, aga päris pillid kotti panna ei ole seni vaja olnud,» märkis politoloog.

Samuti ei maksa Pettai sõnul üle tähtsustada kohalike valimisi erakonna tuleviku vaatevinklist. «Esiteks, kohalikel valimistel tuleb välja käia märksa suurema hulga tõsiseltvõetavaid kandidaate kui riigikogu valimistel. Seda ei saa EKRE nii naljalt teha kui teised erakonnad, sealhulgas IRL. Samuti ei saa EKRE oma üleriigiliste teemadega nii sujuvalt kandideerida kohalikul tasandil. Kui otsene protestisituatsioon või negatiivne meeleolu sügiseks 2017 ei süvene, siis ei pruugi EKRE väga palju võita,» leidis ta.

Politoloogi hinnangul sõltub palju veel sellest, kas valitsuskoalitsioon senikauaks jääb võimule. «Kui IRL on selleks ajaks koos EKREga opositsioonis, siis on olukord IRLi jaoks ka lihtsam,» nentis Pettai.

«Eks IRLi lootus ole see, et praegu tõuseb EKRE täht nagu 2002. aastal Res Publicalgi ning et hiljem langeb see tagasi parempoolsete erakondade sängi, kui sära on kustunud,» leidis Pettai, kelle sõnul liituvad siis juba mitu parempoolset erakonda. «Aga millises kombinatsioonis on veel vara öelda.»

Rahvusringhäälingu tellitud ja Turu-uuringute ASi tehtud küsitluse järgi juhib erakondade populaarsustabelit Keskerakond, mida toetab 23 protsenti vastanutest. Keskerakonnale järgnevad Reformierakond 21, Konservatiivne Rahvaerakond 14, Sotsiaaldemokraatlik Erakond 12 ja Vabaerakond 11 protsendiga. IRLi toetus langes kuuga kuuelt neljale protsendile, mis tähendab, et kui praegu toimuksid valimised, siis sellise toetusega erakond riigikokku enam ei saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles