Lemberi asemel saab SDE aseesimeheks Rainer Vakra

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rainer Vakra.
Rainer Vakra. Foto: Toomas Tatar

Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast (SDE) lahkuda lubanud Tartu endise abilinnapea, korruptsioonikahtlustuse saanud Kajar Lemberi asemel saab partei aseesimeheks riigikogu liige Rainer Vakra.

SDE üldkogu valis mullu suve hakul üheksa kandidaadi seast erakonna aseesimeesteks Lemberi, praegu riigikokku kuuluva Urve Palo, kultuuriminister Indrek Saare ja riigikogu liikme Helmen Küti. Lemberi lahkumisel saab SDE aseesimeheks üldkogu hääletustulemuste alusel Vakra, ütles Postimehele SDE pressiesindaja.

Keskkriminaalpolitsei pidas Lemberi kinni teisipäeval ning eile kuulas politsei ta soodustuskelmuse toimepanemises ja korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatuna üle. Õhtul politseist vabanedes ütles ta, et ei ole linnaga seotud kahtlustustes süüdi.

Lember ütles täna Postimehele, et on tegutsenud nii ettevõtluses kui poliitikas enda teada vastavalt seadustele ja teeb kindlasti õiguskaitseorganitega koostööd, et uurimine saaks võimalikult kiiresti lõpetatud. «Olen otsustanud taanduda ka erakonnast ja kõikidest muudest avalikest ametitest, et see protsess heidaks võimalikult vähe varju kolmandatele osapooltele, sealhulgas erakonnale,» ütles ta.

Lember lisas, et on valmis avatult suhtlema, kuid saab täiendavaid kommentaare anda alles siis, kui on saanud kahtlustuse sisuga põhjalikult tutvuda.

2014. aasta kevadel algatatud kriminaalasjas kahtlustatavate ring hõlmab kümneid eraisikuid ja ettevõtteid, kel lasub kahtlus Euroopa Liidu toetuste väljapetmises ja pettusele kaasaaitamises. Kriminaalasi käsitleb kokku 26 toetustaotlust ning toetustena välja makstud summad ulatuvad enam kui 2,1 miljoni euroni. Üheks taotlejaks on olnud ka Lemberiga seotud äriühingud, kelle vahendusel toime pandud pettuste maht küündib politsei teatel 850 000 euroni.

Petuskeemi ühenduslüliks oli kahtlustuste kohaselt üks Lõuna-Eestis asuv ehitusettevõte, mille töötajad aitasid ebaausate kavatsustega taotlejatel toetusi välja petta, teatasid eile politsei ja prokuratuur.

Lemberile esitatud kahtlustus on muu hulgas seotud Tartu Raadi kinnistu ja seda puudutava ideekonkursiga, linna avalike tualettruumide ehitamise ja paigaldamisega ning ühe äriühingu huvides linnaeelarvest raha eraldamisega. Kui suurt varalist kahju Lemberi tegevus linnale kaasa tõi, ei ole politsei kinnitusel veel selge.

Pettuse teel soodustuse saamise või soodustuse mitte-eesmärgipärase kasutamise eest saab kohtus süüdimõistmisel karistada rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistusega, korduva altkäemaksu võtmise eest näeb karistusseadustik ette ühe- kuni kümneaastase vangistuse.

Lember teatas Tartu abilinnapea ametist lahkumisest juba 12. mail, põhjendades seda sooviga sukelduda tagasi ettevõtlusmaailma ja vältida seejuures huvide konflikti. Ta selgitas, et üks temaga seotud ettevõte plaanib osaleda Raadi piirkonna arendamist puudutaval ideekonkursil, et rajada sinna kogupere turismiobjekt. «Leian, et kuigi otsest juriidilist konflikti ei ole, on siin eetiline konflikt, mida ma ei taha iseenda, linna ega kellegi kolmanda suhtes tekitada,» ütles ta toona Postimehele.

Kuigi algse plaani kohaselt pidi Lember ametist lahkuma 7. juunil, otsustas ta eile pärast Tartu linnapeaga vestlemist, et lahkub ametist kohe.

Lember töötas Tartu rahanduse, ettevõtluse ja linnavara valdkonna abilinnapeana alates 2013. aasta novembrist. Enne seda kuulus ta alates 2011. aastast riigikokku. Varem on Lember tegutsenud ettevõtluses, kuid olnud ka näiteks rahandusministri nõunik, Tabivere vallavolikogu esimees ja kunagise Rahvaliidu peasekretär. Sotsiaaldemokraatliku Erakonnaga ühines ta 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles