Šokolaadisõber nr 1

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaadisõber nr 1
Šokolaadisõber nr 1 Foto: Jaan Heinmaa

Tordipõhi:
5 dl jahu
2 sl kakaopulbrit
pool tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
120 g toasooja võid
2,5 dl suhkrut
1 tl vaniljesuhkrut
2 suuremat muna
2,5 dl petti


Täidis ja kate:
250 ml vahukoort
200 g tumedat šokolaadi
100 g võid
2 sl heledat siirupit
2 sl sinu lemmiklikööri või muud napsu
 

Eelkuumuta ahi 180 kraadini. Määri 22 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga. Kata vormi põhi küpsetuspaberiga ja määri see samuti võiga. Vahusta või suhkru ja vaniljega. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Aeglaselt vispeldades vala hulka ka pett. Sõelu kaussi ülejäänud kuivained. Lisa jahusegu kolmes jaos klopitud segule. Pärast igat jahuportsu sega tainas ettevaatlikult läbi. Kalla see vormi ja raputa seda nii, et suurem osa õhumullidest kaovad. Küpseta u 40 minutit, kuni tordipõhi puutikuga testides valmis tundub. Lase põhjal vormis 10 minutit jahtuda, siis eemalda kook vormist ja tõsta paberist põhjata restile jahtuma.

Immutamiseks 1 dl soovitavalt hapukamat mahla, soovi korral võid tordi kihtide vahele määrida 1–1,5 dl aprikoosi-, vaarika-, kirsi- vm meelepärast moosi.
Kaunista näiteks valgest ja tumedast šokolaadist juustulõikuriga tõmmatud “keerdudega”.
Täidise ja katte valmistamiseks kuumuta kõik ained veevanni asetatud kastrulis. Kui šokolaad peaaegu sulanud, eemalda kastrul tulelt ja sega kogu kraam läbi. Määri mass tordi vahele ja peale.
Hüva nõu: võid küpsetada kaks erinevat tordipõhja. Ühe heleda (ilma kakaota) ja teise tumeda. Ühes kakus mõlemat põhja kasutades saad kena triibulise lõikepinna.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles