Uuring: sotside toetus langes 10 protsendile (11)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SDE esimees Jevgeni Ossinovski
SDE esimees Jevgeni Ossinovski Foto: Kristjan Teedema

Kui Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) varem valimiskünnise alla kukkunud toetus pöördus juunis tõusule, siis sotsiaaldemokraatide toetus langes viimaste aastate madalaimale tasemele 10 protsendi peale, selgub rahvusringhäälingu tellitud Turu-uuringute AS-i küsitlusest.

Aasta tagasi juunis läbi viidud uuringus olid sotsiaaldemokraadid (SDE) 18-protsendise toetusega populaarsuselt teine partei Eestis - jäädes alla vaid Keskerakonnale, tänavu aprillis toetas sotse 13 ja mais 12 protsenti vastanutest, millega heideldi EKRE ja Vabaerakonnaga.

Parlamendiparteidest on sotsiaaldemokraadid juuni uuringus langenud viiendaks ja edestavad nii vaid IRLi, kui mais oli IRL-il toetajaid vaid neli protsenti, siis juunis kerkis toetus seitsmele protsendile, siiski annab see endiselt parlamendiparteidest viimase koha.

Erakondade populaarsuse edetabeli pingerida juhib jätkuvalt Keskerakond, kelle toetus kasvas võrreldes maiga viie protsendipunkti võrra (23 protsendilt 28 protsendile), teisel positsioonil on toetuse sisuliselt säilitanud Reformierakond (juunis toetus 20 ja mais 21 protsenti).

Sisuliselt pole kuu varasemaga võrreldes muutunud ka EKRE ja Vabaerakonna toetus, mis on vastavalt 13 ja 12 protsenti (mais 14 ja 11 protsenti).

Suur erinevus valitsusliidu erakondade ja opositsioonierakondade kogutoetuste vahel on säilinud: valitsusliidu erakondi toetab 37, opositsioonierakondi 53 protsenti valijaist.

Herkel: sotsid toidavad EKRE-t oma toetuse arvelt

Vabaerakonna esimees Andres Herkeli sõnul on Sotsiaaldemokraatliku Erakonna reitingu languse taga Konservatiivse Rahvaerakonna vastu alustatud ristisõda, mis pakub lahenduste asemel vihast ja viljatut vaatemängu ning põhjustab valijates kahtlusi.

«See 10-protsendiline toetus on sotsidele pärast valimisi madalaim näitaja. Samal ajal on EKRE kasvanud. Pikas vaates iseloomustabki reitinguid peamiselt EKRE ja sotside kohavahetus. Jevgeni Ossinovski ja teised erakonna liidrid reageerivad isiklikult pea igale EKRE seisukohavõtule, millele järgneb sisutühi ideoloogiline ping-pong. Võib öelda, et sellega on sotsid asunud EKRE reitingut kasvatama oma toetuse arvelt,» ütles ta.

Herkeli sõnul kaugeneb SDE viimasel ajal vaba ühiskonna ideaalidest, positsioneerides end mittevaba vastandumiserakonnana. «Avatud ühiskonnale on iseloomulik kultuurne debatt ning asjatu lõhestamise vältimine. Kui poliitiline oponent pakud populistlikke või äärmuslikke ideid, siis tuleb pigem pakkuda töötavaid lahendusi, mitte peegeldada oponendi pimedust,» ütles Herkel.

Simson: Keskerakonna tõusu taga on presidendivalimised ja võitlus haldusreformiga

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul on erakonna toetuse tõusu taga aktiivset osalus presidendivalimiste kampaanias ja võitlust sisutu haldusreformiga.

«Keskerakond on Eesti suurim erakond ning on loomulik, et meilt oodatakse presidendikampaanias aktiivset sekkumist. Selles küsimuses on eeskuju näidanud Mailis Reps, kes tuli Keskerakonnast esimese ametliku kandidaadina välja ning on viimastel nädalatel kohtunud sadade inimestega. Tema eeskuju on olnud nakkav ning on loomulik, et rahvaga suhtlemine kasvatab meie toetust rahva seas,» rääkis Simson.

«Valijad on väsinud otsustusvõimetust valitsusest, kes ei suuda aastaga isegi Eesti esindajat Euroopa Kontrollikojas paika panna. Oodatakse muutust ning on selge, et opositsiooni suurim erakond pakub selles küsimuses tugevaimat alternatiivi,» lausus Simson.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles