Saaremaal voolas Kaarmise järv veest tühjaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesi. Vihmatilgad
Vesi. Vihmatilgad Foto: SCANPIX

25 aastat kliinilise surma seisundis olnud ja kahe aasta eest koomast üles äratatud Kaarmise järv elas üle uue šoki, kui järvetäis vett põhja tekkinud augu kaudu minema voolas, kirjutab Saarte Hääl.

Juuni alguses hakkas järve veetase äkitselt alanema ja mõne päeva eest voolasid viimased kuupmeetrid järvevett suure kolina ja mürinaga kaldast mõne meetri kaugusele avanenud süvikusse. Saanud järvega juhtunust teada, soovitas geograafiadoktor Arvo Järvet süviku tampoonida. Teisipäeva hommikul sõitiski seguauto järve äärde ja vee neelanud auk täideti seguga.

«Järve ei tulnud enam nii palju vett kui tavaliselt. Praegu on väga kuiv aeg. Kuna on tegemist karstialaga ja vett enam ei lisandunud, siis kaduski järvevesi maa sisse,» võttis teadlane Saarte Häälega rääkides olukorra lühidalt kokku.

Külaelanikud pole varem järve kuivaks jäämist täheldanud. Teadlane selgitab seda sellega, et varasematel aastatel hoidis põhjasete vee kinni.

«Nüüd, kui järv on puhas, pole veele enam mingit takistust. See nähtus on karstialale väga iseloomulik. Ega see vesi ei jää maa sees pidama. Vesi on seal pidevas liikumises. Kaarmise külast mõni kilomeeter loode pool on kõige intensiivsem allikaline väljavoolukoht,» sõnas Arvo Järvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles