Keskerakondlastest kerkis enim Värner Lootsmann

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värner Lootsmann
Värner Lootsmann Foto: Raigo Pajula

Kui riigikogu liige Evelyn Sepp oli Keskerakonna valimisnimekirja suurim langeja, siis Harju eksmaavanem, praegune Loksa linnapea Värner Lootsmann seevastu kiireim tõusja.

Lootsmann sai 2007. aasta riigikogu valimistel Keskerakonna üleriigilises valimisnimekirjas 123. asetuse, nüüd aga on 29. kohal – tõus seega 94 kohta.

Teist kohta jagavad erakonna nimekirja lõpuosast 86 koha võrra kõrgemale kerkinud telenägu Peeter Võsa ja ärimees Lembit Kaljuvee.

Neljas agaram tõusja, Paide linnapea ja Keskerakonna juhatuse liikme abikaasa Kersti Sarapuu vahetas 122. koha 39nda vastu (+83).

Suuruselt viienda tõusu tegi läbi eksmiss Liis Tappo-Treial (+75), kellele järgneb Nõmme linnaosavanem Rainer Vakra (+67).

Seitsmes tõusja on BC Rakvere Tarvas peatreener Andres Sõber (+51) ning kaheksas partei peasekretär Priit Toobal, kes kerkis nimekirjas poolsada kohta – 11ndaks.

Teistest eelmainituist on kõrgeima asetusega Tappo-Treial – 25.

Kõrgeim uustulnuk Keskerakonna ridades on 10. kohal olev eksrahvaliitlane, riigikogu liige Ester Tuiksoo. 14. kohalt leiab Põlva linnapea Tarmo Tamme ning kohe tema järel kandideerib Tallinna abilinnapea nõunik, endine partei noortekogu juht Siret Kotka.

Nimekirja 18. kohalt leiab Rahvaliidust üle tulnud Põltsamaa linnavolikogu esimehe Margi Eini.

Esikahekümne viimane uus tulija on Viljandi haigla juht Ülle Lumi (19. koht).

Enamik riigikokku pääsejaid selgub siiski mitte erakondade üleriigiliste, vaid piirkondlike nimekirjade põhjal, kus moodustub pingerida kogutud häälte alusel.

Politoloog Rein Toomla analüüs näitab, et eelmiste riigikogu valimiste ajal pääsesid kas üht või teist pidi parlamenti kõik Keskerakonna esikahekümnesse paigutatud kandidaadid, ning tema sõnul on reaalne, et sama juhtub ka seekord.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles