Ilves loodab, et Brexit muudab 27 liikmega ELi ühtsemaks (12)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves.
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Jaanus Lensment

President Toomas Hendrik Ilves avaldas lootust, et Suurbritannia otsus Euroopa Liidust lahkuda ühendab liidu ülejäänud liikmesriike.

Ilves ütles presidendi kantselei teatel, et Suurbritannia otsus oli talle ja Euroopa Liidule pettumus, kuid loomulikult ülejäänud 27 liikmesriiki aktsepteerivad seda. «Mida tähendab lahkumisotsus Ühendkuningriigile ja Euroopa Liidule poliitiliselt ning majanduslikult, ei ole võimalik täna veel lõpuni ennustada. Isiklikult loodan, et sel on ühendav mõju EL27-le,» märkis ta.

Tema sõnul on selge, et ülejäänud liikmesriigid peavad juba praegu kujundama oma hoiakud ja suhtumise nii brittide referendumi tulemusse kui ka edasisse. «Rahvahääletuse tulemusest tõukuv turbulents finantsturgudel loob kiirelt uue reaalsuse. Mida kiiremalt Euroopa Liidu liikmesriikide juhid otsustavad, kuidas edasi, seda tugevam on tulevikus Euroopa Liit ja seda väiksemad on Ühendkuningriigi rahvahääletuse kahjud meie ühenduse kodanikele,» ütles ta.

Ilvese sõnul ei tasu ka unustada, et Ühendkuningriik jääb osaks lääne väärtusruumist, majandusest ja julgeolekust. «See on meie kõigi huvides,» kinnitas ta presidendi kantselei teatel.

Ta lisas, et Ühendkuningriigi staatus Euroopa Liidus esialgu ei muutu. Sealne valitsus peab tema sõnul esitama Lissaboni leppe artikkel 50 alusel lahkumisavalduse, mille järel toimuvad esialgsetel hinnangutel umbes kahe aasta vältel lahkumisläbirääkimised ühelt poolt Ühendkuningriigi ja teiselt poolt Euroopa Liidu 27 liikmesriigi vahel.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles