Kaitseministeerium soovib pikendada Eesti rahutagamismissioone

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti luurerühma punkt Kosovos.
Eesti luurerühma punkt Kosovos. Foto: Mihkel Maripuu

Kaitseministeerium saatis kooskõlastusringile riigikogu otsuste eelnõud, milledega pikendataks Eesti kaitseväe rahutagamismissioone erinevates kriisikolletes.

Riigikokku saadetud eelnõude kohaselt pikeneksid missioonid Kosovos, Bosnia ja Hertsegoviinas, Kuveidis, Kataris, Bahreinis ja Iraagis kuni ühe aasta võrra alates 1. jaanuarist 2009, mil lõpeb praegune mandaat.

Kosovo-missiooni pikendamise otsuse eelnõu kohaselt jätkaks Eesti ka järgmisel aastal NATO poolt juhitud KFOR-i (Kosovo Force) koosseisus osalemist kuni 30 kaitseväelasega. Suurima osa sellest kontingendist moodustab 26-liikmeline luurerühm, mis komplekteeritakse alates 2007. aastast kaitseliidu baasil.

«Eesti jaoks on rahu ja stabiilsuse tagamine Kosovos oluline, kuna tegemist on Euroopas asuva potentsiaalse konfliktikoldega. Samuti aitab Eesti kaitseväe osalemine kaasa Kosovo stabiilsusele, julgeolekule ja majandusliku õitsengule, vähendades samas migratsiooni ja rahvusvahelise kuritegevuse ohtu,» põhjendas ministeeriumi kõneisik.

Bosnias ja Hertsegoviinas soovitakse Euroopa Liidu poolt juhitaval rahutagamismissioonil ALTHEA osalemist jätkata kuni viie staabiohvitseri ja staabiallohvitseriga, praegu teenib Sarajevos kokku kaks Eesti kaitseväelast.

Seoses Bosnia ja Hertsegoviina eduka majandusliku ja poliitilise arenemisega on Euroopa Liit viimasel ajal seal viibivate vägede hulka tunduvalt vähendanud ning 2009. aasta jooksul pole välistatud ka operatsiooni ALTHEA lõpetamine.

Eesti kaitsevägi osaleb rahutagamismissioonidel Bosnias ja Hertsegoviinas alates 1995. aastast ning Kosovos alates 1999. aastast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles