Viska: Eestil pole küberkaitse osas midagi häbeneda

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanemkomissar Kalmer Viska oli üks neist 36 politseinikust, kes said eile silmapaistvalt hea töö eest teeneteristi.
Vanemkomissar Kalmer Viska oli üks neist 36 politseinikust, kes said eile silmapaistvalt hea töö eest teeneteristi. Foto: Toomas Huik

Politseikapten Kalmer Viska teenis Kotkaristi V klassi ordeni küberkuritegevuse ja sellega kaasnevate rahapesujuhtumite avastamise ning selles vallas paljudele riikidele eeskuju näitamise eest.


Kui Viska koos ühe kolleegiga 2002. aastal küberkuritegusid uurima asus, vajas Eesti selles vallas teistelt riikidelt nii rahalist kui ka tarkvaraabi. «Praegu pole meil aga midagi häbeneda,» kinnitas Viska.

Praegu avastavad kümmekond küberuurijat paar kuritegu aastas.

«Küberkurjategijate tabamine eeldab igapäevast analüüsi, politseitöö kogemusi ning mis eriti oluline – koostööd teiste riikide uurijatega. Selle kuritegevuse puhul riigipiire pole,» ütles Viska.

Naljatades lausus Viska, et kahjuks pole arvutis veel nuppu, mida vajutades saaks teada, kes ja kus on kurjategija. «Nad on 20–25-aastased, kelle ainus soov on raha. Arvavad, et internetis on kõik anonüümne, aga kus tegijaid, seal nägijaid,» seletas Viska.

Eesti uurijate suurim avastus viis tallinlasest arvutikelmi Sergei Tšurikovi paljastamiseni 2009. aastal. See mees suutis korraldada ligi saja miljoni kroonise kogukahjuga krediitkaardipettuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles