Mihkelson: lennuohutuse tagamiseks peab Venemaa vaid peeglisse vaatama (4)

Kerstin Meresma
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits/scanpix

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimehe ja Euroopa Liidu asjade komisjoni kuuluva Marko Mihkelsoni arvates on probleemid lennunduses tekkinud Venemaa enese tegevusest ja kui neid huvitab selle muutmine, peaksid nad peeglisse vaatama ja astuma seejärel vastavad sammud.

«Me peame endale kõigepealt selgeks tegema, milles see kutse üldsegi seisneb. Hetkel on see täiesti arusaamatu. Kõik räägivad mingist kutsest aga kellele see esitatud on, pole selge,» sõnas Mihkelson arutluses postimehega. «Ma suhtun sellesse äärmise ettevaatlikkusega ja kindlasti ei võta ma seda kergekäeliselt. Ma ei näe Venemaa poolt piisavalt palju samme selleks, et nad tegelikult ka tõsimeeli tahavad pingeid lõdvendada,» lisas ta.

Mihkelson avaldas lootust, et esmaspäeval, kui kogunetakse esimesele korralisele suvepuhkusejärgsele istungile, jagab kaitseministeerium neile informatsiooni selle kohta, milline on nende seisukoht. «Aga kui vastab tõele, et kutsutud on ainult Eesti, Läti, Leedu, vist ka Poola ja Soome, Rootsi- miskipärast puuduvad sealt Saksamaa ja Taani- siis ma oleksin sellise kutse peale väga ettevaatlik,» arvas ta.

«Kasvõi vaatame viimaseid nendepoolseid sõjaharjutusi, nende tegevust Ukrainas. Ma ütleks, et kui Venemaa soovib tõepoolest tagada lennuohutust, siis ei käituks ta nii. Selleks ei pea kokku tulema, et nõustuda mitte lendama äärmiselt lähedalt üle Ameerika sõjalaevade või mitte ohustama tsiviillennukeid. Nad teavad väga täpselt, mis selleks teha on vaja,» ütles Mihkelson.

«Alati saab lennukeid moderniseerida, ega puuduvad transponderid saab ju sinna lisada. Neil tuleb lihtsalt kinni pidada lennunduse headest tavadest,» arvas ta. «Mina täna ei näe, et sellest kutsest midagi muutuks. Aga võib-olla me teeme sellest rääkides täpselt, mida Venemaa soovib- mõtleme kuuma peaga üle. Me peame eelkõige lähtuma suhetes Venemaaga oma ühispositsioonist NATOga,» lisas Mihkelson. 

Augusti alguses tegi Vene kaitseministeeriumi rahvusvahelise sõjalise koostöö osakonna juhataja Sergei Košelev Baltimaadele ja NATO liikmesriikidele lisaks transponderite sisselülitamisele ettepaneku arutada mitmesuguseid ohtudele ja väljakutsetele reageerimise küsimusi, kuid ei ole seni vastust saanud.

Venemaa esitas augusti alguses Läänemere-äärsetele NATO riikidele kutse tulla Moskvasse konsultatsioonidele meetmete üle ohutuks lendamiseks Läänemere kohal.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles