Rektorikandidaatide vaidlus e-õppe üle läks tuliseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Ülikooli rektorikandidaadid: Anu Toots, Peeter Kreitzberg ja Tiit Land
Tallinna Ülikooli rektorikandidaadid: Anu Toots, Peeter Kreitzberg ja Tiit Land Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Tallinna Ülikooli rektorikandidaatide debatil läks tuliseks vaidlus selle üle, kas ülikool peaks massiloengute asemel rohkem juurutama e-õpet.

Tallinna Ülikooli matemaatika ja loodusteaduste instituudi direktor Tiit Land märkis oma programmi tutvustades, et ülikoolis võiks olla vähem massiloenguid ning selle asemel rohkem seminare ja e-õpet.

«Olen massiloengute kvaliteedi pärast mures. Kui ma lähen oma kabinetist välja, on mul raske liikuda, sest algab massiloeng. Samas ma näen, et suures saalis neil on arvutid ees - no ilmselt on Facebookis. Ma arvan, et seminarid ja e-õppevorm parem, see annab individuaalsemat lähenemist,» selgitas ta.

Ka riigikogu liige Peeter Kreitzberg arvas, et siit leiaks potentsiaali: «Kui massiloengute raha kokku hoida, saaks paremini teha seminare. Ühe korraliku e-õppevahendi tegemine, mis oleks hea kvaliteediga, ei sõltuks õppejõu väsimusastmest ega tujust, oleks kasulik. Suhe õppejõuga küll kaob, aga ka 400 inimesega saalis pole seda suhet,» arvas tema.

Võrdleva halduspoliitika professor Anu Toots ei saanud aru, mispärast peaks e-õpe parem olema kui massiloengud. «Tahan kummutada müüti e-õppe odavusest, see ei tule tasuta kätte. See vajab pidevat riistvara, tarkvara arendust. Kui teeme lihtsaid videosid - või veel hullem, laeme üles ühe Powerpointi - on see kehv lahendus,» vaidles ta vastu.

Kreitzberg arvas seepeale, et ta ei ole võimeline kokku lugema neid kulusid ja kannatusi, mida massõpe tudengitele teeb.

«Massiloeng on odavam kui e-õpe, ka sinna on tarvis investeerida,» oli Toots veendunud. Ta meenutas esimesi massiloengud, kui saalides ei olnud veel mikrofonegi, nii et õppejõud kaotasid loenguid pidades hääle. «See on šõu,» ei pidanud Toots massiloenguid halvaks lahenduseks.

Kreitzberg omakorda leidis, et tema isiklikult eelistaks kirjutada ühe korraliku e-õppe vahendi, mida loevad tuhanded, ning jätaks kirjutama publikatsiooni, mida peale tema enda veel 5 tuttavat teadlast loeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles