Video: kumb on kiirem, kas Tesla või elektrivormel? (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuna Tesla kiirendusest räägitakse lengende, otsustasime teooriat praktikas järele proovida. Aga millega võrrelda autot, mis jõuab «sajani» vähem kui kolme sekundiga?

Kes oskab Tesla Model S P90D Ludicrous nime dešifreerida, ilmselt taipab, et tegemist on neliveolise elektrisedaaniga, mille akudes on jõudu 90 kWh jagu. Ludicrous on aga täiendus niigi kiirele autole, mille tulemusel jõutakse «sajani» vaid kolme sekundiga.  

Arvestades, et Eesti teedel veereb omajagu elektriautosid, võiks konkurente ju jaguda. Aga! Mitsubishi I-MIEV’id kiirendavad «sajani» 15,9 sekundiga. Nissan Leaf S on küll nobedam, aga seda vaid nelja sekundi jagu ning BMW i3 REx teeb 0-100 km/h ära 7,2 sekundiga.

Õnneks on Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Tehnikakõrgkooli tudengid loonud vormeli – FEST16. Nelivedu koos 116 kilovatiga lükkab süsinikfiibrist masinat edasi Teslaga võrreldava kiirusega. Vähemalt nii me arvasime…

Erinevalt tudengite ehitatud elektrivormelist mahub Teslasse viis inimest ja lörtsi eest kaitseb katus. Mõistagi tuleb sellise luksuse eest lõivu maksta ja seetõttu kaalub sedaan vormelist kümme korda rohkem – 2,3 tonni. Lõpuks tuleb rääkida ka hinnast, mis ulatub 140 000 euro kanti. Aga olgu öeldud, et vastu saab sellise raha eest 762 hobujõudu ja 568 kW ning kiirenduse, mis on samas klassis Lamborghinide, Ferraride ja Koenigseggidega.

Kas sellest kõigest piisab, et 60-meetrisel rajal pidada sammu tudengivormeliga? Tõde selgub videos…

Aga et mis on vormeli saladus? Selle süsinikfiibrist kere on loodud sama jäigaks, kui vedrustus. Ülepingutamise vältimine annab aga kaalusäästu. Ka akud on valitud nii, et need vastaksid tudengivormelite võistlusel ette pandud nõuetele, aga oleks sealjuures kerged. Veermiku puhul võib välja tuua selle, et mootor, ülekanne ja rattarumm on kompaktselt samal joonel, mis hoiab jällegi kilosid kokku. Kõige tähtsam on aga see, et kogu vormel on tublide Eesti meeste ja naiste kätetöö.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles