Riigikohus arutas haldusreformi seaduse põhiseaduslikkust

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohus.
Riigikohus. Foto: Toomas Herm

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium arutas täna koos vaheajaga viis tundi kestnud istungil haldusreformi seaduse põhiseaduslikkust.

Istungil kuulati ära kõik menetlusosalised ehk omavalitsuste esindajad, riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees, justiitsminister ja riigihalduse minister, õiguskantsler ning Eesti Linnade Liidu ja Eesti Maaomavalitsuste Liidu esindaja. Istungit juhatas riigikohtu esimees Priit Pikamäe. Otsuse tegemise aeg selgub hiljem, teatas riigikohtu pressiesindaja.

Riigikohtult on haldusreformi seaduse sätete kehtetuks tunnistamist taotlenud 26 kohalikku omavalitsust: Kõpu, Juuru, Tõstamaa, Abja, Emmaste, Illuka, Järvakandi, Kambja, Kullamaa, Kõo, Käina, Leisi, Luunja, Lüganuse, Mäetaguse, Nõo, Pala, Pöide, Pühalepa, Rakke, Tudulinna, Vaivara, Ülenurme, Haaslava ja Karksi vallavolikogu ning Loksa linnavolikogu.

Riigikohtusse pöördunud omavalitsused vaidlustavad haldusreformi seaduse sundühendamist puudutavate sätete kooskõla kohaliku omavalitsuse enesekorraldusõiguse, individuaalse õigussubjektsuse garantii, ärakuulamise nõude, finantsgarantii ja üksuste võrdse kohtlemise nõudega, samuti demokraatia ning õigusselguse põhimõttega, teatas riigikohus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles