Reps lepingust Ühtse Venemaaga: me jätame selle Kremli ukse lahti (9)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andreas Kaju ja Janek Mäggi hooaja esimeses saates «Vahetund Postimehega». Foto on illustratiivne.
Andreas Kaju ja Janek Mäggi hooaja esimeses saates «Vahetund Postimehega». Foto on illustratiivne. Foto: Eero Vabamägi

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni liikmed Marika Tuus-Laul ja Mailis Reps selgitasid täna Kuku raadio saates «Vahetund Postimehega», kas kongressi korraldamise taga on vaid paari inimese soov saada võim või on Keskerakonnal tõesti aeg uue juhi all edasi liikuda. Saade on järelkuulatav Kuku raadio koduleheküljelt või siinsamas loos olevast pleierist.

Mailis Reps rääkis saates, et tema võtab Yana Toomi kandideerimist toetuse või abikäena Edgar Savisaarele. «Yana ei kandideeri lõpuni, kui just Edgar Savisaar ei loobu,» usub ta. Reps on enda sõnul ka isiklikult Yana Toomiga arutanud seda, et erakond on vene teemadel liigselt ühele poole kaldu ja on paljudes piirkondades kaotanud oma Eesti nägu.

«Me jätame selle Kremli ukse lahti,» vastas Mailis Reps aga küsimusele, kas riiulil külmutatuna seisev protokoll Ühtse Venemaaga tuleks tühistada.

Kongressil esimehe kandidaadina üles seatud Marika Tuus-Laul teatas saates, et tema läheb kongressile ja peab oma kõne selleks, et toetada Edgar Savisaart. Seega kinnitas ta, et loobub kongressil oma kandidatuurist.

«Ma ei tea, mida Edgar Savisaar mõtleb ja teeb. Võib-olla teebki oma nimekirja, võimatu see pole,» lausus Tuus-Laul vastuseks küsimusele, kas Edgar Savisaar võib kongressil kaotades kohalikele valimistele minna uue nimekirjaga, kandideerides Keskerakonna vastu. Repsi sõnul ei usu aga ükski Keskerakonna liige, et asutajaliige läheb erakonna vastu.

«Me jätame selle Kremli ukse lahti.»

«Milleks meile erakorraline kongress, kui meil alles aasta tagasi oli korraline kongress,» mõtiskles Tuus-Laul. «Meie tollased kaotajad ei oska seda kaotust alla neelata,» lisas Tuus-Laul.

Mailis Reps tõi seevastu välja, et suve lõpus tuli välja dokumente, mille ümber käis palju vassimist. «Meie põhikiri ütleb, et kongressi korraldatakse kord kahe aasta jooksul ja täpselt nii see juriidiliselt on,» ütles ta ja lisas, et seekord otsustas kongressi kokku kutsuda Keskerakonna volikogu.

Tuus-Laul ei usu, et tõeline kongressi korraldamise põhjus oleks mingeid dokumente nagu garantiikirju puudutav. «Praegu võideldakse, kas olla Savisaare poolt või vastu,» teatas ta ja tõi välja Urmi Reindega juhtunu, samuti büroo lukkude vahetamise. «Me ei leia, et need on õiged võtted.»

Reps ei eitanud, et murekohti on olnud. Repsi sõnul palus Kesknädala toimetus teha juhatusel valiku, kas lahkuvad kolm toimetuse töötajat või peatoimetaja Urmi Reinde. Enne kongressi aga inimesed ongi Repsi arvates palju emotsionaalsemad.

Tuus-Lauli sõnul koostatakse kongressi nimekirju ainult selle alusel, kes on Savisaare vastu. Piirkondade esimehed, kes delegaadid valivad, on meelitatud Tuus-Lauli sõnul üle Simsoni-Ratase leeri poolele.

Mailis Repsi sõnu Kuku raadios kommenteeris ka välisminister Jürgen Ligi.

Kuna Keskerakond valib 5. novembril omale uut esimeest, on pinged laes ja nii Savisaare kui ka Ratase pooldajad teevad viimaseid ettevalmistusi.

Loetud päevad enne kongressi on küsimusi õhus palju – kas on võimalik, et uue juhi all läheb osa tänaseid keskerakondlasi nö akna alla ehk lahkub fraktsioonist? See teeb Keskerakonnale valitsusse jõudmise palju keerulisemaks ja just sellele viitab otseselt täna Postimehes ilmunud uudises Heimar Lenk.    

Sarnast juttu, aga kohalike valimiste kontekstis, on rääkinud ka Edgar Savisaarele lähedal seisev Peeter Ernits, kelle sõnul võib juhtuda, et 2017. aasta kohalikel valimistel lähevad Savisaare toetajad välja oma nimekirjaga.

«Vahetund Postimehega» on Kuku raadio eetris igal kolmapäeval kell 13.00. Saatejuhtideks on Postimehe peatoimetaja Lauri Hussar ja reporter Madis Vaikmaa.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles