Riigikogu ei aruta täna valitsuspartnerite vastuseisu tõttu Rõivase umbusaldusavaldust (4)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna, Taavi Rõivas ja Jevgeni Ossinovski
Margus Tsahkna, Taavi Rõivas ja Jevgeni Ossinovski Foto: Postimees

Postimehe andmetel ei soovi Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu juhid täna Reformierakonnaga valitsuskriisi arutada ega toeta ka Reformierakonna esimehe, peaminister Taavi Rõivase umbusaldusavalduse kiiret arutamist riigikogus.

Nii SDE kui IRL on täna kella 17ks kokku kutsunud oma juhatuse ning enne seda ei soovi nad Reformierakonna esindajatega tekkinud kriisi arutada. Reformierakond teatas, et ootab erakondadelt olukorra kohta selgitusi kell 13 kogunevas valitsusliidu eestseisuses. Äsja saabus riigikokku tagasi ka Rõivas, kes aga ei soovinud Postimehele kommentaare anda.

SDE fraktsiooni esimees Andres Anvelt ütles Postimehele, et SDE esindajad ei lähe koalitsiooni eestseisusesse isegi kohale, sest praeguses poliitilises olukorras ei ole sellises formaadis kohtumisel mõtet. «Tahame kõigepealt läbi arutada oma fraktsiooni ja juhatuse koosolekul selle väga keerulise poliitilise olukorra, teha seal mingeid otsuseid ja siis vaatame edasi. See formaat ei ole lahenduste formaat, lahenduste formaat on ikkagi palju laiem kui koalitsiooni eestseisus,» ütles ta.

Ka IRL teatas, et ei lähe koalitsiooni eestseisusesse kohale. IRLi fraktsiooni esimees Priit Sibul märkis pressiteates, et olukorras, kus Reformierakond on teinud viimastel päevadel Keskerakonnale juba konkreetse koalitsiooni pakkumise, on usaldus koalitsioonis saanud tugeva löögi. «Seepärast oleme kokku kutsunud oma erakonna eestseisuse, et tekkinud poliitilist olukorda arutada ning ei pea vajalikuks koalitsiooni eestseisusel koguneda,» ütles ta.

Postimehe andmetel tähendab kahe valitsuspartneri otsus, et kui opositsioon annab täna kell 15 algaval istungil sisse peaministri umbusaldusavalduse, ei nõua valitsus ka selle kiirkorras arutamist ja hääletamist. Tavaliselt otsustab valitsus vahetult pärast umbusaldusavalduse sisseandmist taotleda selle võimalikult kiiret arutamist, kuid seekord IRLi ja SDE ministrid sellega ilmselt ei nõustu.

Küsimusele, kas praegune koalitsioon on seega sisulise koostöö lõpetanud, vastas Anvelt, et ka seda saavad otsustada erakondade juhatused.

Kui valitsus ei taotle varasemat arutelu, võtab riigikogu umbusaldusavalduse seaduse kohaselt arutlusele kõige varem ülejärgmisel päeval pärast algatamist. Kõigi eelduste kohaselt arutab parlament Rõivase umbusaldamist seega sel kolmapäeval.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles