Haapsalus hukkunute matuseid peetakse kõikjal Eestis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu toomkirikus peeti väikelastekodu tulekahjus hukkunud laste mälestuseks leinapalvus.
Haapsalu toomkirikus peeti väikelastekodu tulekahjus hukkunud laste mälestuseks leinapalvus. Foto: Mihkel Maripuu

Haapsalu väikelastekodu põlengus hukkunud 10 lapse matused toimuvad üle Eesti nende kodukohtades, kust lapsed olid pärit.

Lääne maavalitsus aitab lapsevanematel korraldada hukkunute transporti. «Matused korraldatakse kõik kodukohtades, riik pakub neile omavalitsuste kaudu rahalist tuge,» sõnas maavanem Neeme Suur. Haapsalu lapsi oli kaks, kokku kaotas pühapäevases traagilises tuleõnnetuses elu 10 last.

Kolmel hukkunud lapsel ei olnud vanemaid, nende matused korraldatakse kohalike omavalitsuste ja lähedaste abiga.

Hukkunute matusekulusid aitab katta sotsiaalministeerium.

Tulest pääsenud kolivad

Tulest pääsenud lastekodulastest 21 jääbki pikemalt pidama põlenud lastekodu kõrval asuvasse noortekodusse, 13 last paigutatakse mujale. Kokkulepped on Haapsalu neuroloogilise rehabilitatsioonikeskuse, Haapsalu sanatoorse internaatkooli ja Vidruka kooliga. «See läheb loogilist rada pidi: kes on õppinud Vidruka koolis, saavad nüüd olla ka seal õpilaskodus elada, kes Haapsalu sanatoorses internaatkoolis, saavad sinna minna. Sõbrad-tuttavad on seal ees ja nendega on hästi,» sõnas ta. Täna toimubki mõnede kolimine.

Valitsus otsustas eilsel erakorralisel istungil eraldada reservfondist lastekodule raha nii laste ajutiseks majutamiseks kui ka tules hävinud abi-, hooldus- ja liikumisvahendite soetamiseks. «Väga suuri kaotusi hooldusvahendites ei ole, esmased vajadused on lastele kõik tagatud. Tõenäoliselt selgub paari päeva jooksul, millised täpsemad vajadused on,» lisas Suur.

Haapsalu väikelastekodu töötajate argipäev on praegu täidetud ka kibeda tööga põlenud hoonest päästetud asjade paigutamiseks.

«Lastekodu hoonest toodi välja hulgaliselt asju ja nüüd toimub nende pakendamine ja pikemaajaline ladustamine nii, et hiljem saaks neid kasutada. Haapsalu linn on meile vastu tulnud, osa saame paigutada maavalitsuse pindadele,» rääkis Neeme Suur.

Lastekodu töötajaid aitavad seejuures ka vabatahtlikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles