Opositsioon esitas tuleva aasta riigieelarvele poolsada muudatust (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu opositsioonifraktsioonid esitasid tuleva aasta riigieelarve eelnõule kolmandaks lugemiseks poolsada muudatusettepanekut, koalitsioonilepingust ajendatud muudatused teeb rahanduskomisjon eelarvesse järgmisel nädalal.

Rahanduskomisjoni esimees, keskerakondlane Mihhail Stalnuhhin ütles Postimehele, et nii fraktsioonide esitatud kui komisjoni enda tehtavaid muudatusettepanekuid ning lisaks ka niinimetatud katuserahade jagamist arutab komisjon järgmisel nädalal. Juba sel reedel kohtub komisjon erakorralisel istungil eri organisatsioonide esindajatega.

Reformierakond riigikogu suurima opositsiooniparteina, kelle valitsuse juhtimisel eelarve kokku pandi, esitas eelnõule 21 muudatusettepanekut.

Reformierakond suunaks lisamiljoni e-residentsuse projekti  

Reformierakonna fraktsioon tegi ettepaneku tõsta Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) e-residentsuse programmi järgmise aasta eelarvet ühe miljoni euro võrra ehk kokku 1,8 miljoni euroni, teatas Reformierakond pressiteates.

«Tänane statistika näitab, et 100 investeeritud eurot toob Eestile viis e-residenti, nendest viiest vähemalt üks asutab ettevõtte, mis tähendab, et 100 eurot toob tagasi aastas minimaalselt 3000 eurot,» põhjendas fraktsiooni esimees Urve Tiidus. «Sellise tootlusega investeeringut ei pruugi Eestil jaguda aastateks, sest ühelt poolt kaob selle uudsus, teiselt poolt tulevad teised riigid oma pakkumistega järele.»

Samuti suunaks Reformierakonna fraktsioon reisijate arvu kasvust lähtudes 600 000 eurot Tallinna lennujaama pääste- ja julgestuskulude suurendamiseks, 400 000 eurot naiste varjupaikade võimekuse suurendamiseks ning 500 000 eurot okupatsioonide muuseumi ehk tulevase Vabamu arendusplaanide elluviimiseks.

«Okupatsioonide muuseum avab 2018. aastal renoveeritud ja uue ekspositsiooniga muuseumi nimega Vabamu,» kommenteeris Tiidus. «Muuseumi eesmärk on mäletada meie lähiajalugu ning tunnetada vabaduse haprust, harides inimesi okupatsioonidest, vastupanust, vabadusest ja taastumisest.» Tiiduse sõnul alustatakse toetuse olemasolul 2017. aasta septembris ehitustöid, et avada muuseum uuesti külastajatele Eesti 100. juubeliks.

Samuti tehti ettepanek suurendada Eesti Ajalehtede Liidu perioodika maakojukande dotatsiooni 200 000 euro võrra ning suunata kokku miljon eurot EASi hajaasustuse programmi toetuseks ja kergliiklusteede rajamiseks ühinevates omavalitsustes.

«Kojukande dotatsioon on vajalik toetus, et maal elavad inimesed saaksid edaspidigi posti, ka maakonnalehti koju kätte,» selgitas Tiidus. «Lehest üksi jääb muidugi väheks, oluline on, et toimiksid kõik eluks vajalikud infrastruktuuriosad, nii teed, veevärk, kanalisatsioon kui elekter.»

Ühe muudatuse esitas Reformierakonna fraktsioon koos Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooniga, et suurendada 169 516 euro võrra riigikogu ja riigikogu kantselei välislähetuste eelarvet. Samuti esitas rahanduskomisjonile muudatusettepaneku tegemiseks ettepaneku reformierakondlane Aivar Sõerd, kes soovib suunata 2,297 miljonit eurot Kreekale ette nähtud raha stabiliseerimisreservi.

Vabaerakond soovib suurendada maaelu arendamise toetusi

Opositsioonilise Vabaerakonna fraktsioon esitas eelnõule 15 muudatust, millega muu hulgas soovitakse suurendada maaelu ja põllumajanduse arendamise ning üleminekutoetusi ja anda lisaraha vabatahtlikele päästjatele. Samuti tahab erakond lisaraha anda päästeametile vähekindlustatud inimeste küttekollete hooldamiseks ja remondiks, parandada taastusraviteenuse kättesaadavust ning suurendada doktoranditoetust.

Muudatusettepanekutega soovib Vabaerakonna fraktsioon parandada ka eesti keele õppimise võimalusi, suurendada kultuuritöötajate ja õpetajate palku ning tõsta nii prokuratuuri kui keskkriminaalpolitsei võimekust menetleda majanduskuritegusid. Muudatuste katteallikana näeb fraktsioon valitsuse tegevuskulusid ja reservi, riigikogu kuluhüvitisi ning erakondadele praegu riigieelarves ette nähtud raha.

11 muudatust tegi samuti opositsiooni kuuluva Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsioon.

Kolmandale lugemisele peaks 2017. aasta riigieelarve jõudma 14. detsembril, enne seda peab parlament vastu võtma muudatused sotsiaal- ja tulumaksuseaduses.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles