Kõik Haapsalu lastekodu lapsed on leidnud ajutise elamispinna

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haapsalu väikelastekodu põlengus hukkunute mäelestuseks süüdatud küünlad Haapsalus.
Haapsalu väikelastekodu põlengus hukkunute mäelestuseks süüdatud küünlad Haapsalus. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Lääne maavalitsuse haridus -ja sotsiaalosakonna juhataja Kersti Lõhmus kinnitas, et traagilise tuleõnnetuse üle elanud Haapsalu lastekodu laste olukord on turvaline ja neile on tagatud kõik eluks vajalik.

Haapsalu lastekodust evakueeritud lapsed on leidnud omale ajutise varjupaiga Läänemaa erinevates hoolekandeasutustes: Haapsalu Noortekodus on 21 last, Haapsalu Sanatoorse Kooli õpilaskodus seitse, Haapsalu Neuroloogilises Rehabilitatsioonikeskuses neli ja Vidruka kooli õpilaskodus kaks last.

Lõhmuse sõnul on nii lastele, lastekodu töötajatele kui ka lahkunute peredele toeks erinevad nõustamist ja hingeabi pakkuvad organisatsioonid ning ühendust on võetud ohvriabi organisatsioonidega ka teistes maakondades ning samuti kohalike omavalitsustega.

Lõhmuse kinnitusel põlengus kannatanud kasvatajate tervislik seisund  paraneb ning tulekahjust päästetud vara sorteeritakse ning paigutatakse erinevatesse ladudesse Haapsalus.

Tema sõnul on abi pakkunud erinevad asutused, organisatsioonid ja eraisikud nii Eestist kui ka välismaalt. Inimesed on näiteks valmis tegema tööd või korraldama lastele üritusi, pakutud on ka majutust, esmaseid hooldusvahendeid, riideid ning toiduabi.

Konkreetsed abipakkumised võib Lõhmuse sõnul saata e-postile h.lastekodu@neti.ee. Kõik abipakkumised pannakse tema sõnul kirja ning vaadatakse läbi.

Laste igapäevavajadused on praegu naise kinnitusel rahuldatud, seda nii riiete, toidu kui ka hooldusvahendite osas ning eelkõige oodatakse praegu rahalisi annetusi.

Rahalistest annetustest saadud tulu kasutatakse Lõhmuse sõnul erakorraliste kulude katmiseks ajutistes elupaikades ning lastele hubase elu-olu tagamiseks.

Täna kohtuvad Lääne maavanem Neeme Suur ning endised Lääne maavanemad Jaanus Sahk ning Sulev Vare, et arutada Haapsalu lastekodu hoone taastamisega seotud asjaolusid ja lahendusi.

Nädala lõpus toimub lastekodu kasvandike, kasvatajate ning perede ühine mälestusüritus. Lõhmus märkis, et matusetseremoonia on perekondlik sündmus ning hukkunute lähedased korraldavad lapse matused vastavalt oma soovidele.

Vanemateta hukkunute eestkostjaks on kohalik omavalitsus, kes korraldab ühtlasi ka matusetseremoonia. Matmiskulud katab sotsiaalministeerium, selle kohta saavad hukkunute lähedased täpsemat infot kohalikust maavalitsusest või omavalitsusest.

Lastekodupõlengu kriisikomisjoni järgmine istung on reedel, 25. veebruaril.

Rahalisi annetusi Haapsalu lastekodu abistamiseks saab teha erinevate organisatsioonide kaudu:

Rahandusministeerium
SEB 10220034796011
Swedbank 221023778606
Nordea 17001577198
Danske 333416110002
Viitenumber 2500074615

UNICEF Eesti Rahvuskomitee
Märksõna: «Haapsalu lapsed»
Swedbank 221049382034
SEB PANK 10052039502009
Sampo Pank 33202995003

Eesti Punane Rist
Swedbank 1180001436
SEB PANK 10220039608010

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles