Üksteist Saaremaa omavalitsust allkirjastasid ühinemislepingu (1)

Nele-Mai Olup
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saaremaa ühinemislepingu allkirjastamine Kuressaares.
Saaremaa ühinemislepingu allkirjastamine Kuressaares. Foto: Rahandusministeerium

Neljapäeval andsid Kuressaare raekojas pidulikult ühinemislepingule allkirjad kümne Saaremaa valla ja Kuressaare linna omavalitsusjuhid.  

Neljapäeval allkirjastasid Kuressaare raekojas Saaremaa üheteistkümne omavalitsuse - Lääne-Saare, Salme, Torgu, Kihelkonna, Mustjala, Leisi, Orisaare, Valjala, Laimjalaja Pihtla valdade ning Kuressaare linna - esindajad ühinemislepingu, teatas rahandusministeeriumi avalike suhete osakond.

Pindalalt on sündiv vald rahandusministeeriumi andmetel Eesti suurim – ühinevate omavalitsuste kogupindala on 2579 ruutkilomeetrit. Kokku elas ühinevates omavalitsustes rahvastikuregistri järgi tänavu septembri algul 31 204 inimest. 

Saaremaa üheteistkümne omavalitsuse ühinemine muudab kogu Saaremaa elu, sõnas riigihalduse minister Mihhail Korb ning avaldas lootust, et ka Pöide vald ühineb tekkiva suuromavalitsusega.

Riigihalduse minister Mihhail Korb sõnas lepingu allkirjastamise eel, et ühinemisleping on oluline dokument, mis muudab kogu Saaremaa elu.

«See leping on oluline Saaremaa jaoks, kuid samuti ka kogu Eesti jaoks. Olete üks eeskujulik vald, kes jõudis täna olulisse punkti. Kõik teised linnad ja vallad peavad teist eeskuju võtma. Võib tekkida hirm sellise suure territooriumiga suure valla sünni ees, kuid olen kindel, et olete õigete tegudega õigel teel ja toimite õigesti,» rääkis minister.

Korb avaldas kahetsust, et liitujate seas ei ole Pöide valda. «Aga usun, et teie hea töö ja koostöö viib nii kaugele et ka nemad ühinevad teiega,» sõnas ta.

Minister kinnitas, et uue võimuliidu selge siht on kohalike omavalitsuste autonoomia ja õiguste suurendamine. Tema sõnul hakkavad omavalitsused 2018. aastal saama suuremat osa üksikisiku tulumaksust ning Saaremaa vald hakkab sellega saama üle 65 000 euro täiendavat tulu.

Kokku on üle Eesti praegu lisaks juba otsustatud ühinemistele läbirääkimised käimas enam kui 40 piirkonnas umbes 140 valla ja linna vahel. Aega omaalgatuslikuks ühinemiseks on omavalitsustel kuni selle aasta lõpuni.

Suurt kaarti kohalike omavalitsuste ühinemisläbirääkimiste kohta saab näha siit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles