Tatrasalat seentega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tatrasalat seentega
Tatrasalat seentega Foto: Jaan Heinmaa

4 portsu

3 dl hakitud lehtpeterselli
½ dl oliiviõli pluss
soola-pipart
3–4 dl kuiva tatart
200 g värskeid viilutatud seeni (austerservikud, šampinjonid vm)
2 sl palsamiveiniäädikat
2 sl sidrunimahla
1 purustatud küüslauguküüs
1 sl sojakastet
3–4 vart rohelist hakitud sibulat
1 väike punane sibul (soovi korral), õhukeste viiludena
soovi korral 1 hakitud fenkolipea
krõmpse salatilehti
 

Vala 3 dl terveid petersellilehti keeva veega üle ja lase neil 20 sekundit keevas vees “küpseda”. Nõruta need siis ja pigista korralikult kuivaks. Püreesta petersell oliiviõliga ning maitsesta soolaga. Seejärel võta suurem pann ja prae tatart lusikatäie õliga senikaua, kuni terad hakkavad kergelt pruunistuma. Vala peale keev vesi ja hauta madalal kuumusel tatar pehmeks. Ole hoolikas ja ära tatart pudruks keeda! Nõruta kraam sõelal kuivaks ja vala see küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile jahtuma. Prae ülejäänud seened kuldpruuniks ja maitsesta soola-pipraga. Klopi kastmeks 1 sl peterselliõli palsamiäädika, sidrunimahla, küüslaugu ja sojaga. Sega see siis tatra, rohelise sibula, 1 dl hakitud lehtpeterselli ja fenkoliga salatiks. Kõige lõpuks maitsesta soola-pipraga. Salati peale aseta praetud seened ja sibulaviilud, nirista üle peterselliõliga.

Kui tatrast jääb väheseks ja tahaks liha juurde
ehk kiirmarinaadis taheamps
Vaja läheb 4 veise või sea minutipihvi, sobib ka kana- või kalkunifilee. Isegi meelepärane kalaamps ei pane seda marinaadi pahaks.
Sega 1 sidrunist pressitud mahl ja 1 tl palsamiäädikat, lisa soola ja pipart, terakene suhkrut ning 5–6 sl oliiviõli. Aseta liha marinaadi ja hoia seal senikaua, kuni pann (grillpann oleks parim) tulikuumaks saab. Pruunista liha mõlemalt poolt (neid vaid ühe korra pannil ümber pöörates). Seejärel lao liha alumiiniumfooliumisse ja lase seal vähemalt 10 minutit “puhata”. Kõrge kuumus ja fooliumis järelküpsemine tagavad mahlase ampsu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles