Eesti toetab sanktsioonide kiiret rakendamist Liibüale

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldajad panid tule otsa Liibüa liidri Muammar Gaddafi pildile.
Meeleavaldajad panid tule otsa Liibüa liidri Muammar Gaddafi pildile. Foto: SCANPIX

Välisminister Urmas Paeti sõnul toetab Eesti kiiret sanktsioonide rakendamist Liibüa juhtide suhtes, kes on vastutavad meeleavaldajate tapmise ja nendevastase vägivalla eest.

«Peame oluliseks kiiret Euroopa Liidu-poolset sanktsioonide rakendamist, mis peavad hõlmama reisipiiranguid ja varade külmutamist Liibüa juhtidele ning relvamüügikeeldu ning riigisisesteks repressioonideks kasutatava varustuse müügi keeldu Liibüale,» lisas välisminister.

Paet ütles, et olukord Liibüas on kiiresti halvenenud ning meeleavaldajate vastu on Gaddafi režiim kasutanud ulatuslikku vägivalda.

«Sajad inimesed on võimude poolt tapetud. Massiline inimõiguste rikkumine Liibüas tuleb rahvusvaheliselt täielikult hukka mõista. Jõu kasutamine meeleavaldajate vastu peab lõppema ning piirangud ühiskonna sõnavabadusele ja kogunemisvabadusele tuleb eemaldada,» sõnas ta. «Kujunenud olukorrale  tuleb leida lahendus läbirääkimiste teel, mitte meeleavaldajaid tappes.»

Paeti sõnul peavad Liibüa võimud tagama ka Euroopa Liidu kodanike turvalisuse ning võimaldama neil riigist probleemideta lahkuda. «Euroopa Liidu kodanike evakueerimiseks on vajalik ELi riikide igakülgne koostöö,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles