Valitsus ei anna ka tänavu kellelegi eriliste teenete eest kodakondsust

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti pass.
Eesti pass. Foto: Toomas Huik

Valitsus ei kavatse sel aastal anda ühelegi inimesele eriliste teenete eest kodakondsust.

Siseminister Andres Anvelt ütles Postimehele, et siseministeeriumisse ei ole jõudnud ühtegi ettepanekut anda kellelegi eriliste teenete eest kodakondsus.

Anvelti sõnul ei ole uus valitsuskoalitsioon ei ole omavahel arutanud, millist poliitikat eriteenete eest kodakondsuse andmisel ajada. «Sellel teemal peab olema laiem poliitiline kokkulepe, ainult siseministri tahtest ei piisa,» ütles Anvelt.

Ta lisas, et eriteenete eest kodakondsuse andmine on suur erand ja sellist reeglit ei saa olla, et iga aasta lõpus saab kindel hulk inimesi eriliste teenete eest kodakondsuse.

Veel kümmekond aastat tagasi oli valitsuse suhtumine eriliste teenete eest kodakondsuse andmisesse palju liberaalsem ja reeglina sai siis igal aasta lõpus eriteenete eest kodanikuks mitu inimest.

Viimati oli eriliste teenete eest kodakondsuse andmise teema üleval eelmise aasta alguses, kui tollal haridus- ja teadusministri ametis olnud Jevgeni Ossinovski tegi valitsusele ettepaneku anda eriliste teenete eest Eesti kodakondsus kirjanik Andrei Ivanovile. Valitsus siiski ei andnud kirjanikule erandkorras kodakondust.

Viimati sai 2012. aasta alguses eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse rahvaluuleteadlane, Peterburi religiooni ja filosoofia instituudi professor Isidor Levin, kes varem oli Venemaa kodanik. Enne seda sai eriteenete eest kodakondsuse kolm inimest nii 2009. kui 2008. aastal.

Eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse andmine on tekitanud ka avalikkuses vastakaid arvamusi. Näiteks selgus 2011. aasta lõpus, et kunagine transiidiettevõtja Maksim Liksutov, kes sai 2005. aasta lõpus kodakondsuse panuse eest Eesti majandusse, on võtnud endale ka Venemaa kodakondsuse. Topeltkodakondsust Eesti seadused aga ei võimalda.

Toona algatas politsei- ja piirivalveamet Liksutovilt Eesti kodakondsuse äravõtmiseks menetluse, misjärel esitas mees ise taotluse kodakondsusest loobumiseks. Valitsus vabastas ta Eesti kodakondsusest 2012. algul.

Kodakondsuse seadus lubab teaduse, kultuuri, spordi või muul alal osutatud eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse anda aastas kuni 10 inimesele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles