Taat langetas Kohtla-Järvel omatahtsi puid (3)

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jugan Stern pole enda meelest valesti teinud, sest puul olevat mädanik sees, see võinuks akendesse kukkuda. Arboristikafirma juhi Roland Kontkari hinnangul oleks vaher (korteriühistu esimehe sõnul toomingas) võinud veel hulk aega kasvada ega ohustanud maja vähimalgi määral.
Jugan Stern pole enda meelest valesti teinud, sest puul olevat mädanik sees, see võinuks akendesse kukkuda. Arboristikafirma juhi Roland Kontkari hinnangul oleks vaher (korteriühistu esimehe sõnul toomingas) võinud veel hulk aega kasvada ega ohustanud maja vähimalgi määral. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Aasta tagasi Kohtla-Järvel ühest linnaosast teise kolinud 84-aastane Jugan Stern otsustas toaakent varjava suure puu vöö kõrguselt maha võtta. Juba varem olid tema ohvriks langenud neli pihlakat ja õunapuu, mis akna alla kaevatud kartulipõllule piisavalt päikest ei lasknud, kirjutab Põhjarannik.

Kohtla-Järvel arboristikafirmat juhtiv Roland Kontkar tegi teisipäeval ringsõitu Järve linnaosas, kui märkas ühe Uue tänava kortermaja taga taati, kes üritas kirve ja käsisaega neljanda korruse akendeni küündivast puust jagu saada. Kas taadil raieluba on? Kuuldavasti olevat majavalitsus tal suusõnal lubanud puu maha võtta. Telefoniga filminud ja küsimusi esitanud Kontkarist heidutatud taat jättis saagimise sinnapaika ja kõndis minema.

Kohtla-Järve linnapeaabi Ülle Lepassaar oskas aadressi ja kirjelduse järgi kohe ära arvata, kellest jutt: «Jugan Stern. Selle mehega oli meil probleeme juba siis, kui ta Sompas elades korteri eest maksta ei tahtnud. Siis kolis Järvele, aga Sompa korter on tal alles ja selle eest maksma peab ta ikka.»

Nendesamade puude pärast olevat Stern mitu korda linnavalitsuses käinud. Lepassaar ütles, et linnavalitsus pole puude mahavõtmise vastu, ent ei saa raieluba anda suvalisele soovijale – ühistu peab tegema avalduse, millele tuleb tingimata lisada ühistu üldkoosoleku protokoll. Seejärel vaatab linnavalitsuse esindaja kohapeal puud üle ning kui nende mahavõtmine on põhjendatud, annab raieloa.

«Isegi kui luba olemas, ei tohi puid maha võtta suvaline inimene,» kinnitas ta. «Aga luba pole − sellest pole juttugi olnud −, pole ka ühistu avaldust.»

Linnaametnikud kutsuvad ühistu esimehe lähiajal endi jutule ja otsustavad seejärel, mis edasi saab.

«Tõenäoliselt peab linn tellima selle pooleldi saetud puu mahavõtmise ja õunapuutüüka mahalõikamise, samuti okste äraveo. Arve töö eest esitame ilmselt ühistule,» rääkis Juuse.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles