EASi eksimused jäävad vea piiridesse (5)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EASi peakontor.
EASi peakontor. Foto: Mihkel Maripuu

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) juhatuse esimees rõhutab, et EASi veamäär oli möödunud aastal väga madal.

«Üldiselt on meie eksimuste tase olnud madal,» ütles EASi juhatuse esimees Sille Talvet-Unt ja tõi välja, et näiteks Euroopa Liidu fondide menetlemisel on Euroopa seadnud aktsepteeritavaks veamääraks 2 protsenti kuludest.

EASis oli auditite tulemusena selgunud veamäär 2016. aastal 0,002 protsenti. Talvet-Undi sõnul on see Euroopa Liidu teiste riikidega võrreldes väga hea tulemus. «Me teeme jätkuvalt kõik endast oleneva, et veapiir madalana hoida,» lisas ta.

EASi veamäärad eelnevatel aastatel on olnud:

2012 – 8,99%

2013 – 0,81%

2014 – 0,05%

2015 – 0,46 %

2016 – 0,002%

EASi kommunikatsioonijuht Kadri Kütt selgitas, et 2012. aasta kõrge veamäär tulenes riigiabi reeglite rikkumise tuvastamisest. Sellest ajast saadik on EAS oluliselt tugevdanud kontrollisüsteeme ja veamäär on olnud alates aastast 2013 alla Euroopa Komisjoni seatud aktsepteeritavat 2 protsendi piirmäära.

Millistest omavahenditest või milliste projektide arvelt Ermamaale antud toetus Euroopa Komisjonile tagasi makstakse? «EASil on sellisteks olukordadeks, kus nad on rakendusüksusena eksinud, ette nähtud vahendid,» vastas Talvet-Unt.

EASi eelmise aasta eelarve oli 169,7 miljonit eurot. Käesoleva aasta EASi eelarve on planeeritud suurusega 200,5 miljonit eurot.

Kõige enam – 81,5 miljonit – tuleb EASile Euroopa Liidu struktuurifondide vahendeid rahandusministeeriumi kaudu, et finantseerida struktuurivahendite programme ja toetusskeeme. Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kaudu tuleb samal eesmärgil 63,9 miljonit.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles