Sel aastal on erinevates õnnetustes hukkunud kaheksa inimest

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tulekahju.
Tulekahju. Foto: Elmo Riig / Sakala

Selle aasta esimese kuu jooksul on Eestis liiklusõnnetustes, tulekahjudes ja uppumise tagajärjel hukkunud kaheksa inimest. Mullu jaanuaris hukkus õnnetustes 19 inimest.

Tänavu jaanuaris juhtus Eestis 83 rasket liiklusõnnetust, milles jättis oma elu neli ja sai vigastada üle saja inimese. Võrdluseks: mullu jaanuaris sai liiklusõnnetustes surma seitse inimest ja ka inimkannatanutega õnnetusi juhtus koguni veerandi võrra rohkem.

Politsei- ja piirivalveameti politseikapten Sirle Loigo tõi välja, et hukkunutest kaks olid sõidukijuhid, üks jalakäija ja neljanda õnnetuse asjaolud selgitab välja menetlus. Neljanda all peab ta silmas kuu lõpus juhtunud avariid Lääne-Virumaal Vinni vallas, kus sõiduauto Peugeot teelt välja sõitis ja õnnetuse tagajärjel hukkus 34-aastane mees. Veel pole selgeks tehtud, kes autos olnud neljast mehest sõidukit juhtis.

Jalakäijaga juhtus saatuslik õnnetus 23. jaanuaril Tallinnas Liivalaia tänaval, kus esialgsetel andmetel ületas 78-aastane tumedasse riietatud mees teed eemal ülekäigurajast ning sai löögi 39-aastase mehe juhitud Citroënilt. Eakas jalakäija suri nädal hiljem haiglas.

«Ainult tänavavalgustusest ei piisa, et märgata sademetes ja pimeduses jalakäijat,» toonitas politseikapten. Ent ka helkurist ja erksatest riietest ei pruugi kasu olla, kui teed ületatakse selleks mitte ette nähtud kohas, lisas ta. Jaanuaris sai vigastada 29 jalakäijat ja kolm ratturit.

Endiselt on liikluses palju roolijoodikuid ja kiiruseületajaid. Esimese kuuga kõrvaldati roolist pea viissada alkoholi tarvitanud juhti, neist kahesaja juhi joove oli sedavõrd suur, et nende osas alustati kriminaalmenetlust.

Kiiruseületamistest rääkides märkis Loigo, et politsei tuvastas tänavu jaanuaris pea pooltuhat rikkumist enam kui eelmisel aastal samal ajal. «Oma roll on siin lumevaesel talvel, mis loob võltskindluse ja kutsub mõnda juhti pedaalile vajutama,» märkis ta. Kokku tuvastati üle 2400 raske jalaga juhi, kellest enam kui 1100 ületasid kiirust linnas.

Politseikapten lisas, et politsei keskendub ka üha rohkem juhtidele, kes tegelevad sõitmise ajal kõrvaliste tegevustega, eelkõige nutiseadme kasutamisega.

Rekordvähe tules hukkunuid

Päästeameti teatel uppus selle aasta jaanuaris veeõnnetustes kaks inimest, kellest üks uppus peale nõrgale jõe jääle minekut. Teise uppumisele eelnenud tegevus on veel selgitamisel. Eelmisel aastal samal perioodil hukkus uppumise tagajärjel üks inimene – kalamees, kes läbi jõe jää vajus.

Tulekahjudes jättis jaanuaris oma elu kaks inimest. Mullu samal perioodil hukkus tulekahjudes koguni 11 inimest.

Päästeameti arendusosakonna nõunik Helina Uku märkis, et teadaolevalt on käesoleva aasta jaanuar väikseima tules hukkunute arvuga aasta algus üldse.

Üks hukkunutest suitsetas voodis ja teine sai surma rikkis elektriseadme kasutamisest alguse saanud tulekahjus. Hukkunud olid pensioniealised mehed, kes olid esialgsetel andmetel tulekahju puhkemise ajal ka alkoholijoobes, samuti ei olnud nende kodudes suitsuandurit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles