Amet: Karula rahvuspargis tehtud raietööde projektis on vastuolu

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Karula rahvuspargis tehti raiet 0,3 hektari ulatuses olemasoleva tee konstrueerimiseks, kuid keskkonnaameti sõnul ei vastanud projekti joonised seletuskirjale ja puid langetati ka alal, kus seda teha ei oleks tohtinud.

Valga- ja Võrumaa piiril Antsla lähistel asuvas Karula rahvuspargis tehti sihtkaitsevööndis 0,3 hektari ehk nelja meetri ulatuses metsaraiet olemasoleva tee rekonstrueerimiseks. Keskkonnaamet ja keskkonnainspektsioon aga näevad projekti seletuskirjas ja joonistes vastuolu, mistõttu raietegevus on peatatud.

Keskkonnainspektsioon alustas tegevuse uurimiseks järelevalvemenetlust. «Praegu saab öelda, et raieks oli luba oli olemas, aga projekti joonised ei vastanud kooskõlastatud projekti seletuskirjale,» ütles keskkonnainspektsiooni avalike suhete juht Leili Tuul.

Keskkonnaameti pressiesindaja Sille Ader selgitas, et Karula rahvuspargi kaitse-eeskiri võimaldab sihtkaitsevööndis raiet teostada, kui see on vajalik olemasolevate teede rekonstrueerimiseks. Antud juhul Karula rahvuspargis sel otstarbel raiet ka tehti, ent RMK tellitud projekti joonised ei vastanud seletuskirjale.

Projekti seletuskirjas on märgitud, et looduskaitseliste piirangutega alal on keelatud uute kraavide rajamine ja olemasolevate rekonstrueerimine. «Kahetsusväärsel kombel selle projekti joonised ei vastanud seletuskirjale. Ehk siis raiet teostati ka sellel alal, kus seletuskirja kohaselt ei oleks tohtinud raiet teha,» ütles Ader.

Keskkonnaameti nõudmisel peatas RMK raietegevuse sihtkaitsevööndis ja RMK peab projekteerijalt nõudma vastuolude likvideerimist.

RMK ja projekteerija on veendunud, et projekt vastab nõutele

RMK kommunikatsioonijuhi Mari-Liis Kitteri sõnul ei ole Kirsi tee rekonstrueerimisprojektis toodud joonised ja seletuskiri omavahel vastuolus. «Oleme veendunud, et projekt vastab kõikides osades kehtestatud nõuetele, on kooskõlastatud keskkonnaameti ja kinnitatud põllumajandusameti poolt,» ütles ta.

Kirsi tee rekonstrueerimisprojekti projekteerija Ove Mengeli sõnul ei ole keskkonnaamet tema poole pöördunud väitega, nagu oleks projektis vastuolu. «Mina väidan, et projekt on kooskõlastatud keskkonnaameti poolt. Kõik tööd, mis seal tehti, on projektijärgsed,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles