Palinit süüdistatakse võimu kuritarvitamises

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA Alaska osariigis läbi viidud eetikajuurdluse kohaselt on vabariiklaste asepresidendikandidaadiks nimetatud Sarah Palin oma kuberneriametit ära kasutanud isiklikuks kättemaksuks.

 

Palinile pannakse süüks seda, et ta vabastas ametist osariigi julgeolekuvoliniku Walt Monegani, sest too ei nõustunud vallandama politseinikku, kes pidas samal ajal kuberneri õega kibedat lahutusprotsessi, vahendas BBC News.

Komisjoni mõnesajalehelises juurdluskokkuvõttes jõutakse järeldusele, et Palin kasutas oma positsiooni ära, ehkki otseselt kubernerile antud volitusi ta ei rikkunud, kuna voliniku vallandamine oli tema võimuses.

Samuti tunnistatakse, et kõrge ametniku lahtilaskmiseks oli ka teisi põhjuseid peale perekondliku vaenu, kuigi viimane oli tõenäoliselt üks täiendav faktor otsuse tegemisel. Lõpuks jõuti komisjonis järeldusele, et kuberner rikkus sellega osariigi eetikakoodeksit.

Palin eitas samas kogu aeg väärtegu ning põhjendas vallandamisotsust erimeelsustega eelarveküsimustes. USA vabariiklaste leerist presidendiks pürgiva John McCaini staap süüdistab tema vastu juurdluse organiseerimises poliitilisi vastaseid, kes toetavad  lähenevatel valimistel Barack Obamat.

Lõppenud juurdluse põhjal ei saa komisjon kuberneri vastu aga juriidilist protsessi alustada, sest seda peab tegema osariigi personalikomitee, mis võib pöörduda vastava ettepanekuga kohaliku senati presidendi poole. Küll võivad süüdistused rikkuda aga vabariiklaste väljavaateid edule vähem kui aja pärast toimuvatel valimistel.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles