ERR ei kavatse ärimehe nõudmisel uudist veebiportaalist eemaldada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusringhääling
Rahvusringhääling Foto: Mihkel Maripuu

Eesti rahvusringhääling (ERR) ei kavatse Tallinna endise linnaametniku süüasjas ühe osalisena kohtu all olnud, kuid süüdimõistmisest pääsenud ärimehe nõudel eemaldada oma uudisteportaali arhiivist kohtuasja kajastavat uudist.

Rahvusringhäälingu õigusosakonna juhataja Karin Victoria Kuuskemaa sõnul ei ole ERR rikkunud teema kajastamisel seadust ega ajakirjanduseetika koodeksit ja vaidleb hagile vastu, kui mees selle esitab.

Kuuskemaa märkis BNSile, et ERR on korrektselt kajastanud kohtuasja menetluse lõpuni ja avaldanud kriminaalasjas langetatud otsuse sisu. «ERR avaldas 10. veebruari artiklis «Kohus mõistis endise linnaametniku tingimisi vangi» informatsiooni, et Põhja ringkonnaprokuratuuri taotlusel lõpetas kohus menetluse ärijuhi altkäemaksu andmise, dokumentide võltsimise ja nende kasutamise süüdistuses,» nentis Kuuskemaa.

Ta tõdes, et isikuandmete kaitse seaduse alusel võib isikuandmeid ilma andmesubjekti nõusolekuta ajakirjanduslikul eesmärgil töödelda ja avalikustada meedias, kui selleks on ülekaalukas avalik huvi ning see on kooskõlas ajakirjanduseetika põhimõtetega.

«Andmete avalikustamine ei tohi ülemääraselt kahjustada andmesubjekti õigusi. ERR on seisukohal, et antud juhul ei kahjusta andmete avalikustamine ülemääraselt andmesubjekti õigusi, mistõttu ei pea põhjendatuks artikli «Altkäemaks ja pistis viisid linnaametniku kohtu alla» ERRi uudisteportaalist eemaldamist,» ütles Kuuskemaa.

Kohtuasja kajastavate artiklite eemaldamist ERRi veebist on nõudnud ka sama kriminaalasja raames kohtu all olnud Seido Kalamees, kellele prokuratuur samuti kriminaalkaristust ei taotlenud. Ka Kalamehe nõudmiste suhtes on ERR samal seisukohal.

Oviiri süüasjas ühe osalisena kohtu all olnud, kuid süüdimõistmisest pääsenud ärimees nõuab selle nädala alguses ERRi jõudnud kirjas rahvusringhäälingu uudisteportaalist kohtuasja kajastava uudise eemaldamist, lubades vastasel korral minna kohtusse. Mees soovib, et ERR eemaldaks uudisteportaali arhiivist 11. novembril 2009 ilmunud artikli «Altkäemaks ja pistis viisid linnaametniku kohtu alla», milles on tema nime märgitud neli-viis korda.

Erilist tähelepanu juhtis ta sõnadele «Prokurör süüdistab ... altkäemaksu andmises, dokumentide võltsimises ja nende kasutamises /.../».

Mees teatas, et Harju maakohus otsustas tänavu 10. veebruaril lõpetada kriminaalmenetluse tema vastu avaliku menetlushuvi puudumise tõttu. Ta leiab, et ERR rikkus uudise avaldamisega tema põhiseaduslikke õigusi, kuna uudis ilmus enne kohtuistungit ja kohtuasjas ei mõistetud teda süüdi. Mees viitas põhiseaduse paragrahvile 22, mis ütleb, et kedagi ei tohi kuriteos süüdiolevana käsitleda enne, kui tema kohta on jõustunud süüdimõistev kohtuotsus.

Kuna kriminaalasi tema vastu lõpetati avaliku menetlushuvi puudumise tõttu, ei ole tema hinnangul eeldust tema isikuandmete töötlemiseks ajakirjanduslikul eesmärgil. Ta leiab, et uudis on lugejale eksitav, kuna see jätab temast mulje kui kurjategijast või inimesest, kes võib kuriteo toime panna.

Ärimees palub kirjas kümne päeva jooksul pärast nõude saamist muuta kõnealuse uudise lugemine internetis võimatuks või varustada see vastavate turvameetmetega, et artiklit ei oleks võimalik seostada tema isikuandmetega. «Vastasel juhul olen sunnitud pöörduma enda põhiõiguste ja -vabaduste kaitseks kohtusse varalise ja mittevaralise kahju hüvitamise nõudes koos nõudega teie õigustrikkuv ja kahjutekitav tegevus lõpetada,» kirjutas mees.

Harju maakohus mõistis 10. veebruaril Tallinna endise linnaametniku Allar Oviiri süüdi korruptsioonikuritegudes, temaga ebaseaduslikes tehingutes osalenud ärimehed ja firmad pääsesid aga otstarbekuse kaalutlusel süüdimõistmisest.

Kohus karistas Oviiri pistise korduva võtmise eest kaheaastase tingimisi vangistusega kolmeaastase katseajaga. Ühtlasi keelas kohus mehel kolm aastat tegutseda riigi või kohaliku omavalitsuse asutuses või organis või avalik-õiguslikus juriidilises isikus ametikohal, kus temale on pandud haldamis-, järelevalve-, juhtimis- või varaliste väärtuste liikumist korraldavad ülesanded.

Kohus konfiskeeris Oviirilt süüteoga saadud vara kokku 7669,40 euro ulatuses, samuti tuleb Oviiril tasuda menetluskulud.

Koos Oviiriga kohtu all olnud ärimehed ning nendega seotud ettevõtted pääsesid süüdimõistmisest, kuna prokuröri ja kohtu hinnangul puudus nende episoodide osas avalik menetlushuvi. Küll aga pani kohus neile kohustuse tasuda süüasja lõpetamisel riigile raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles