Laevakaitsjad: piraati on kalurist raske eristada

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene Eesti laevakaitsemeeskond saabus Somaaliast koju.
Esimene Eesti laevakaitsemeeskond saabus Somaaliast koju. Foto: Mihkel Maripuu

Somaalia kalurit on piraadist üsna raske eristada ning see teeb piraadiküttide töö keerulisemaks, rääkisid äsja Eestisse tagasi saabunud laevakaitsjad vanemleitnant Rait Luks ja vanemveebel Roomas Javoiš.

Roomas Javoiš meenutas ETV saates «Ringvaade», et tavaline Somaalia kalamees võib järgmisel hetkel olla juba piraat ning piraadist võib päev hiljem saada korralik kalamees, Javoiši sõnul on tsiviilalused mereröövlitele üsna kerge saak, kuna selliste laevade kiirus ei ole tavaliselt suur, samuti on nende meeskonnad väikesearvulised, mis ei võimalda laevale tungivaid piraate tagasi tõrjuda, vahendas ERR Uudised.

Eesti laevakaitsjate sõnul olid teenistustingimused Saksa fregatil Hamburg, kus nad viibisid, väga head. «Hamburgi näol on tegemist Saksa ühe moodsaima sõjalaevaga,» selgitas Javoiš, märkides, et pikal missioonil viibides võib vaimne pinge tekkida ka sellest, kui midagi ei juhtu.

Eestlased nägid piraate vaid korra, kui hädakutsungi järel peeti kinni kahtlaselt käitunud väikepaat, selles viibinud piraadid olid sõjalaeva saabudes oma relvad ja muud asitõendid juba üle parda visanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles