Linn eraldas Narva muuseumile 130 000 eurot

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Narva Hermanni linnusele.
Vaade Narva Hermanni linnusele. Foto: SCANPIX

Narva linnavolikogu otsustas täna, et eraldab Narva muuseumile 130 000 eurot. Ülejäänud 65 000 eurot on volinikud nõus eraldama siis, kui nende hinnangul muuseumi raha kulutamine kontrolli alla saadakse.

Narva linnavolikogu esimehe Aleksandr Jefimovi sõnul peaks raha eraldamine maha võtma pinged muuseumi tuleviku suhtes ning andma kindluse seal töötavatele inimestele, kuid enamik volinikke on seisukohal, et muuseumi rahaasjad on korrast ära.

«Tuleb midagi ette võtta, võib-olla peab vähendama inimesi, võib-olla peab muutma süsteemi, kuid peame üheskoos lahenduse leidma,» rääkis Jefimov «Aktuaalsele kaamerale».

Volikogu liikme Ants Kutti arvates laheneb konflikt lõplikult alles aasta lõpus, kui vahetub muuseumi juht, sest tema hinnangul on tegu «isikliku vihaga muuseumi direktori Andres Toode vastu».

Narva muuseumi juhi Andres Toode sõnul on muuseumil siiski 200 000 eurot vaja. «Me ei ole oma eelarvesse õhku sisse kirjutanud, me arvestasime selle 200 000 euroga ja meil on seda reaalselt vaja,» rääkis Toode. «See annab meile lihtsalt pikendust, aga kuidagi see raha tuleb leida nii või teisiti.»

Nädal tagasi teatas Narva muuseum protesti märgiks, et jätab muuseumiööl uksed avamata. Põhjuseks see, et muuseumil pole lihtsalt raha.

Nimelt vaidlevad Narva linn ja kultuuriministeerium, mis on mõlemad SA Narva Muuseum asutajad, muuseumi rahastamise üle. Narva linnavõim soovib vähendada muuseumi rahastamist poole võrra varasemate aastate tasemega võrreldes, mille järel lubas ka ministeerium oma osa proportsionaalselt vähendada. See aga ei võimaldaks muuseumil enam tööd jätkata. Viimastel aastatel on Narva linna poolne toetuse summa muuseumile olnud 429 135 eurot aastas, tänavuses eelarves vähendati seda 200 000 euro võrra.

Kõigest päev pärast muuseumi teadet teatas omakorda linn, et volikogu liikmed siiski hakkavad 18. mail muuseumi rahastamist arutama. See oli muuseumile piisavgi rõõmusõnum, et oma otsus ümbe vaadata ja muuseumiööl siiski uksed avada.

Sellegipoolest on teema Narvas endiselt kuum. Narva muuseumi juhile Andres Toodele jääb arusaamatuks, miks linnavolikogu nii kangesti raha andmisele vastu punnib, kui linn ja muuseum ju tegelikult töötavad ühes suunas.

«Restorani tegemisel ja pidamisel ei ole kasutatud sentigi maksumaksja raha, ei linna ega riigi poolt antud toetust. See ei ole vaatenurk, vaid fakt, mis tuleb ka raamatupidamisest välja»

Postimehele on väidetud, et põhjus, miks linn muuseumi rahastust 200 000 euro võrra vähendas, on tegelikult väga lihtne ja tekkinud puhtalt isiklikult pinnalt: paarile-kolmele, kuid see-eest väga mõjukale linnavolikogu liikmele lihtsalt ei meeldi muuseumi juht Toode.

Ka keskerakondlasest europarlamendisaadik Yana Toom andis möödunud nädalal BNSile antud intervjuus mõista, et muuseumijuhi ja linna vahel pole «piisavalt usaldusväärsed suhted».

Narva muuseumi direktor Andres Toode. / Foto: Mihkel Maripuu.
Narva muuseumi direktor Andres Toode. / Foto: Mihkel Maripuu. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Linna kriitika ei päde

Uudis selle kohta, et muuseum vajalikku raha sel aastal ei saa, tuli muuseumijuhile möödunud aasta lõpus ootamatult. Tema sõnul ei ole linnal muuseumile ka sisulisi etteheiteid olnud.

«Probleem ongi natukene selles, et kasutatakse hästi üldiseid väiteid, ja seda neid defineerimata. Kui keegi ütleks, milles probleem on, saaksime me probleemi olemasolu korral end parandada. Praegu me seda kahjuks ei tea,» rääkis Toode, kelle sõnul võib probleem tulla ka muuseumi plaanitavast investeeringutest.

Põhjarannikule antud intervjuus on linnavolikogu esimees Aleksandr Jefimov kritiseerinud muuseumi juures tegutseva restorani toimimist. «Tahame, et raha läheks muuseumi põhitegevusele, mitte kahjumlikule äritegevusele − nagu seda on restorani pidamine. Juba praegu on restorani tulemus 137 000 euro võrra miinuses − äriplaaniga võrreldes,» ütles volikogu esimees.

See kriitika Toode sõnul ei päde. «Restorani tegemisel ja pidamisel ei ole kasutatud sentigi maksumaksja raha, ei linna ega riigi poolt antud toetust. See ei ole vaatenurk, vaid fakt, mis tuleb ka raamatupidamisest välja,» märkis ta ja lisas, et kõik restoraniga seotud kulud on kaetud muuseumi enda teenitud rahast. «Ka meie arvame, et maksumaksja raha eest pole õige ettevõtlust pidada.»

Arhitektuurivõistluse võidutöö näeb Narva linnuse territooriumile ette moodsa ehitise. Väidetavalt on just see üks põhjustest, miks muuseumi ja linna vahel on tüli tekkinud.
Arhitektuurivõistluse võidutöö näeb Narva linnuse territooriumile ette moodsa ehitise. Väidetavalt on just see üks põhjustest, miks muuseumi ja linna vahel on tüli tekkinud. Foto: Arhitektuuribüroo JVR

Linnal on 200 000 olemas

Linnavolikogus on kokku 31 saadikut ja ohjad on selgelt keskerakondlaste käes. Mäletatavasti lagunes piirilinnas toimetanud keskfraktsioon poolteist aastat tagasi, kui suurem osa nende saadikuist moodustas fraktsiooni Ühtne Narva.

Keskerakondlane, linnavolikogus Ühtse Narva fraktsiooni liige Olev Silland ütles Postimehele, et kui linn mõni aega tagasi muuseumi poole pöördus, et raha senise kasutamise kohta infot saada, oli reaktsioon küllalt vaenulik. See ja veel mõningad probleemid tekitasid tema sõnul piisavalt arusaamatusi.

Sotside fraktsiooni (neil on volikogus kõigest kolm kohta) juht Ants Kutti rääkis Postimehele, et ehkki ametlik versioon muuseumi rahastuse vähendamise kohta räägib üht, näib tegelikkuses ka tema sõnul olukord olevat nii, et lihtsalt otsitakse põhjuseid.

Ette olevat jäänud ka muuseumi plaan ajaloolise hoone juurde ehitada moodne klaasist ehitis. «Peab tunnistama, et ka Andres Toode ei ole oma väljaütlemistes sõbralik ja sealt see konflikt veerema hakkas,» teadis Kutti rääkida. 

Tema sõnul on muuseumile hädavajalik raha linnal tegelikult olemas, kuid see on külmutatud ja reservi suunatud. Kui volikogu peaks täna otsustama muuseumile täiendava raha eraldada, on Kutti sõnul tõenäoline, et 200 000 eurot muuseum ei saa ja summat võidakse vähendada.

«Kui volikogu raha ei eralda, muutub külastajatel võimalus linnuses ja kunstigaleriis käia ikka kõvasti keerulisemaks. Kui see võimalus üldse jääb»

Toode ise ei soostunud möödunud nädalal pakkuma, millise otsuse võiks volikogu teha. «See on ennustamine. Nii kaua ei ole otsust, ei oska ka mitte midagi öelda,» ütles ta. Seda enam, et ka varem on tema sõnul lubatud probleem lahendada, kuid seda pole juhtunud.

Kui volikogu poleks otsustanud täna raha eraldada, siis oleks tulnud muuseumijuhi sõnul hakata inimesi koondama ja kogu muuseumi tegevus ümber korraldada. «See tähendab ka seda, et külastajatel muutub võimalus linnuses ja kunstigaleriis käia ikka kõvasti keerulisemaks. Kui see võimalus üldse jääb,» ütles Toode. Küll aga loodab ta, et asjal ikka nii kaugele ei lasta minna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles