Liibanoni portaali juht: eestlased rööviti poliitilistel põhjustel

Mikk Salu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Portaalile Lebanonfiles saadeti kiri, kus tunnistatakse eestlaste röövi. 
Pildil portaali juht Rabih Haber.
Portaalile Lebanonfiles saadeti kiri, kus tunnistatakse eestlaste röövi. Pildil portaali juht Rabih Haber. Foto: Raigo Pajula / Postimees

Kõik liibanonlased ei jaga Eesti turistide röövi kohta välja käidud ametlikku versiooni, et röövijad olid kriminaalid, mitte poliitiliste eesmärkide taotlejad.

Näiteks portaali Lebanon Files juht Rabih Haber (just sellesse portaali saabus e-kiri, kus deklareeriti vastutuse võtmist eestlaste röövimise eest) arvab erinevalt julgeolekujõududest: «Ma olen päris kindel, et see (inimrööv – toim.) on poliitiline.»

Haberist on Liibanonis saanud meediastaar, kolm päeva pole mees koju jõudnud. Nüüdki võõrustab ta oma kontoris korraga Postimeest ja CNNi.

Kuigi kiri avalikustati neljapäeval, oli portaal saanud kirja adressaadilt «nahda eslah» juba kolmapäeva õhtul kell 9.40. Haber avastas e-kirja natuke pärast keskööd, kui vastuvõtult saabununa oma e-postkasti kontrollis.

Tema sõnul on kiri tehtud professionaalselt. Kirjutatud korrektses araabia keeles, fotod ID-kaartidest on ehtsad, kuigi töödeldud, et mingite markerite järgi poleks võimalik tuvastada, kes ja kuidas need fotod võttis. Mis aadressilt kiri tuli, ei tohi Haber avaldada: julgeolek ei luba.

«Ma olen kindel, et eestlased on elus. Kui 30 aastat tagasi Liibanonis palju inimrööve tehti, saadi kõik elusalt tagasi, tean ainult juhtumit kahe ameeriklasega, kes kogemata hukkusid,» on portaali juht siiski positiivne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles