Tusk: Eesti taasiseseisvumine liigutab mind tänaseni pisarateni (9)

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil Donald Tusk
Pildil Donald Tusk Foto: Tairo Lutter / Postimees

Tänasel eesistumise avakontserdil kõne pidanud Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk ja Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker tunnustasid Eestit ambitsioonikuse ja töökuse eest ning kõnelesid mõne lause ka eesti keeles.

Donald Tusk rääkis, kuidas ta armus Eestisse juba Laulva revolutsiooni ajal. Tusk märkis, et midagi nii liigutavat ei olnud ta avalikkuses varem näinud. «Teie tugev ühtekuuluvustunne, ühtsus ja vabadus olid nii selgelt nähtavad ning liigutavad mind veel tänaseni pisarateni. Sellest ajast alates tean ma, et üksteisel käest kinni hoidvad inimesed võivad olla tugevamad kui inimesed, kes hoiavad käes relvi,» rääkis Tusk Kultuurkatlas peetud kõnes, vahendas ERRi uudisteportaal.

Muuhulgas tsiteeris Tusk ka eesti keeles hümni ning Vabaduse väljakul andis eestikeelse tervituse, kus tsiteeris Paul-Eerik Rummo luuletust: «Me hoiame nõnda ühte kui heitunud mesilaspere, me hoiame nõnda ühte ja läheme läbi mere,» lausus ta.

Jean-Claude Juncker meenutas, et Eesti lähedased suhted Euroopaga algasid ammu enne ühinemist Euroopa Liiduga 2004. aasta mais. «Eesti iseseisvuse alusepanijad – suurkujud nagu Karl-Robert Pusta ja Ants Piip – olid olnud tunnistajaks sõjakoledustele ning jagasid visiooni rahumeelsest Euroopast, mis põhineb majanduslikul ja poliitilisel lõimumisel,» rääkis Juncker.

«Täna kuulub Tallinn progressiivseimate Euroopa linnade hulka. Nii mõnelgi pool Euroopas vaadatakse siinset tipptehnoloogiat ja digitaristut suure kadedustundega. Nüüd, kus Euroopa vaatab tulevikku, on selline kooslus ajaloost ja tulevikust meile inspiratsiooniks,» sõnas Juncker.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles