Salmel laiub ilmselt viikingite kalmistu

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloolane Mati Mandel uuris eile Salmelt välja kaevatud uusi viikingileide. Fotol hoiab ta käes Eestis unikaalset üheteralist viikingimõõka.
Ajaloolane Mati Mandel uuris eile Salmelt välja kaevatud uusi viikingileide. Fotol hoiab ta käes Eestis unikaalset üheteralist viikingimõõka. Foto: Raul Vinni / Oma Saar.

Ehitusmehed sattusid laupäeval Saaremaal Salmel tõenäoliselt juba teise viikingilaeva otsa, arheoloogid tahavad seal seepärast alustada ulatuslike väljakaevamistega.


«Tundub, et siin võib tegu olla suurema kalmistuga,» ütles eile värske avastusega Salmel tutvumas käinud Tartu Ülikooli arheoloogiadoktorant Marge Konsa. Veel päev varem olid arheoloogid olnud arvamusel, et kuu aega tagasi Salmelt leitud ja kuulsaks saanud viikingilaev koos kuue surnuga asus seal juhuslikult ja tegu ei olnud laevamatusega.


Nagu näitasid mullasetted, oli leitud laev koos temas olnud surnutega seisnud lihtsalt rannaliival ja mitte maa sisse kaevatud. Seetõttu arvasid arheoloogid, et tegu võis olla koos hukkunud meeskonnaga randa uhutud viikingilaevaga, mis pärineb kas seitsmendast või kaheksandast sajandist.


Laupäeval Salme kooli juures maa-aluse elektrikaabli panemist alustanud ehitusmeeste leid pööras aga kogu senise teooria pea peale. Umbes
50 meetri kaugusel eelmisest leiukohast Salme põhikooli hoone suunas tulid kopaga kaevates maa seest välja inimluud, kaks mõõka ja paar roostetanud laevaneeti.


Eelmisest leiust ettevaatlikuks muudetud ehitajad katkestasid seepeale kohe töö ja kohale kutsuti arheoloogid. «Need leiud on enam-vähem samast ajast mis eelmise laeva omad,» ütles Marge Konsa.


Kuna tegemist on täiesti eraldi leiukohaga, peabki Konsa tõenäoliseks, et põhikooli vahetus naabruses asub suurem kalmistu. «Viimase leiu põhjal ei tea me veel, kas tegu võib olla just laevamatusega, sest matmisviise oli teisigi,» ütles Konsa.


«Ilmselt on praegune variant see, et katame uue koha kilega kinni,» rääkis Konsa. «Kui meil õnnestub rahastamise küsimus lahendada, siis saame kevadel siin jätkata juba laiemate väljakaevamistega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles