Toomla: rahvas mõistab, et sotsid on uued opositsiooniliidrid

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / kollaaž Katri Karing

Politoloog Rein Toomla sõnul näitab sotsiaaldemokraatide tõus Eesti populaarsuselt teiseks erakonnaks seda, et rahvas tunnistab neid uute opositsiooniliidritena.

«Sellest on palju räägitud ja võib-olla on see jutt ka rahvale mõjunud, aga sotsid ongi nüüd muutunud opositsiooniliidriteks,» rääkis Toomla Postimees.ee’le.

Tema sõnul on Keskerakonnal küll riigikogus sotsidest «formaalselt» seitse kohta rohkem, kuid nad vaevlevad siseraskustes. «Selles tähenduses nähakse sotsides natuke paremat varianti koalitsioonile vastuhakkamisel.»

Samas ei ole sotsid politoloogi hinnangul algatanud riigikogus ühtegi radikaalset seaduseelnõu, mille üle saaks ühiskonnas laiemalt arutada ja mis neid sisulisest küljest pildis hoiaks.

August tippu

Toomla sõnul on tänavustest küsitlustulemustest näha pikema trendi jätkumist. «Eks see ongi see, et edu kasvatab edu,» rääkis Toomla.

Ta meenutas, et mõned kuud enne valimisi rippus ühe küsitluse andmetel sotside toetus lausa viieprotsendise valimiskünnise piiril, edasine on aga olnud üks suur edulugu. «Juba see, et nad said valimistel lausa 19 kohta, tuli osale sotsidele üllatusena.»

Kolmanda mõjutegurina erakonna populaarsusele pakkus politoloog Toomas Hendrik Ilvese võimalikku tagasivalimist presidendiks – on ju tegu ikkagi endise sotsidee esimehega.

Neljandaks pidas Toomla reaalseks, et sotside toetus on aega mööda kasvanud nende inimeste arvelt, kes eelistasid varem rohelisi ja Rahvaliitu. «Eks rohelisus on Euroopas alati olnud selline kergelt vasakpoolne.»

Trend on selge

Toomla sõnul tuleb tõdeda, et kaheprotsendised tõusud-langused erakondade populaarsuses ei ole väga suured.

«Kõik muutused on sellised, mille kohta võib ütelda, et ega nad väga ei erine eelmisest küsitlusest. Aga on selge, et kellel on ta plussis, on ta ikkagi pussis, ja kellel miinuses, ikka miinuses, olgugi et vaid kaks protsenti.»

Tema sõnul on sotside puhul kahe viimase küsitluse võrdlemisest olulisemgi jälgida pikemat trendi, mis on olnud püsivalt tõusujoones.

Värske TNS Emori küsitluse kohaselt toetab Reformierakonda 33, sotse 22, Keskerakonda 20 ja IRLi 17 protsenti eelistust omavatest valimisealistest kodanikest.

Sotside toetus on kasvanud järjepanu alates eelmise aasta septembrist, mil parteid toetas vaid kaheksa protsenti valimisealistest kodanikest. Viimases küsitluses enne tänast oli sotside toetus 19 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles