Tõsised tervisehädad võivad Simmi arestimajast päästa

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veel poolteist aastat tagasi olid Herman ja Heete Simm vähemalt näiliselt hea tervise juures ning uudistasid meremessil uusi kaatrimudeleid.
Veel poolteist aastat tagasi olid Herman ja Heete Simm vähemalt näiliselt hea tervise juures ning uudistasid meremessil uusi kaatrimudeleid. Foto: Küllike Rooväli

Riigireetmises kahtlustatava Herman Simmi järsult halvenenud tervis on põhjus, miks tema kaitsja soovib, et mees peatselt vahi alt vabastataks.



Nelikümmend päeva arestimajas istunud Herman Simmi (61) tervis on viimastel nädalatel järjest rohkem streikima hakanud ja nii on südamevaevuste ning muude tõsiste tõbedega maadlev mees käinud Tallinna Rahumäe arestimaja naabrusesse jäävas Mustamäe haiglas erakorralisel läbivaatusel.


Samuti on kahte rasket kroonilist haigust põdevale vahialusele närvipingest tekkinud kaebuste tõttu kutsutud arestimajja esmaabi andmiseks kiirabi.


Avameelsed ülestunnistused


Herman Simmi kaitsja Owe Ladva kinnitas Postimehele, et tema kliendi tervislik seisund on viimasel ajal halvenenud. «Tõenäoliselt on see ka põhjus, miks ma kavatsen esimesel võimalusel esitada kohtule taotluse Herman Simmi vahi alt vabastamiseks,» ütles Ladva.


Võimaluse selleks saab Ladva alles kolme nädala pärast, kui täitub kaks kuud Simmi vahistamisest. Nii pikk on seadusega ettenähtud aeg, mille jooksul saab vahistamise asjaolusid vaidlustada. Vahetult pärast arreteerimist ei olnud Simmil ega tema kaitsjal pikemaajalise vahi all viibimise vastu ühtegi argumenti.


«Arvestades seda, et kaitsepolitsei seisukoht Simmi staatuse osas on seni olnud üsna jäik, poleks ma oma kliendi vahi alt vabastamise asjus siiski väga optimistlik,» tunnistas Ladva.


Muus osas Simmil uurimise vastu pretensioone pole. Postimehe andmeil jätkab Simm avameelselt ütluste andmist. Ta räägib meelsasti infomüügi üksikasjadest, kuid üritab sealjuures jätta endast muljet kui märtrist, keda sunniti Venemaaga koostööd tegema. Sealjuures on mees väitnud, et vastaspoolele edastatud dokumendid olid salastatuse poolest teisejärgulised.


Nii oma süüd justkui pehmendada üritava Simmi motiivid riigireetmise teele minekul olid Postimehe andmeil kõike muud kui materiaalsed. Nagu Postimehele on väidetud, oli endise politseijuhi puhul tähtis pigem teadmine, et nii on ta oluline osa mingist suuremast ja olulisemast mängust.


Simmi kaitsja Owe Ladva ei nõustunud Postimehega nende väidete üle arutlema. «Siinkohal saan ma öelda ainult üht: ei kommenteeri,» ütles Ladva.


Räägib vaid uurijaga


Samamoodi jääb avalikkusele suletuks ka Simmi enda suu. «Simmi seisukoht on siiani, et sel teemal vestleb ta ainult kaitsepolitsei uurijatega,» ütles Ladva.


Lisaks endisele kaitseministeeriumi julgeolekuosakonna juhile Herman Simmile viibivad praegu vahi all tema abikaasa, politseiametis juristina töötanud Heete Simm ja nende väidetav välismaa vahemees Jesus.


Viimane oli isik, kes Simmidega piiri taga korraldatud kohtumistel saadud salajased materjalid edasi toimetas. Jesust, kelle täisnimi koosneb väidetavalt viiest ees- ja perekonnanimest, hoitakse vahi all välisriigis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles