Uus käsiraamat peaks suurendama ametnike korruptsiooniteadlikkust

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsiraamatuga on kõigil võimalik veebis tutvuda.
Käsiraamatuga on kõigil võimalik veebis tutvuda. Foto: http://huvidekonflikt.just.ee/

Täna esitlesid justiitsministeerium ja rahandusministeerium huvide konflikti vältimise veebipõhist käsiraamatut, mis peaks suurendama ametnike korruptsiooniteadlikkust.

Uus käsiraamat aitab nii ametnikel kui ka nendega suhtlevatel inimestel ära tunda võimalikke huvide konflikti olukordi ja anda soovitusi nende lahendamiseks.

«See ei jää lihtsalt brošüüriks laua nurgale,» kinnitas justiitsminister Kristen Michal ja lubas, et käsiraamatut tutvustatakse kindlasti laiemalt ametnike seas. Tema sõnul peaks ametnikul olema teadmine, et kui tal tekib küsimus huvide konflikti kohta, siis on koht, kust selgust saada.

Rahandusministeeriumi riigihalduse ja avaliku teenistuse osakonna juhataja Kaido Paabusk märkis Postimees.ee'le, et mitmed asutused on oma sisekorda hakanud juba käsiraamatu alusel üle vaatama.

«See saab olema elav raamat, kuhu erinevad kaasused ja küsimused saavad juurde tulla,» lisas Kristen Michal.

Teadlikkus paranenud

Justiitsministeeriumi analüüsitalituse juhataja Mari-Liis Söödi sõnul sai käsiraamatu idee alguse korruptsiooniuuringust. Nimelt selgus uuringust, et 17 protsenti avaliku sektori töötajatest ei oska öelda, kas nad on korruptsiooniga kokku puutunud, sest pole kindlad, kas tegu oli korruptsiooniga või mitte.

Vastavalt uuringutele on ametnike korruptsiooniteadlikkus aastate jooksul paranenud ning huvide konflikti olukorda tajuvad ametnikud tunduvalt paremini kui elanikud ja ettevõtjad. Samas arenguruumi on siingi: kui ettevõtja helistab tuttavale ametnikule, et kiirendada ettevõtte dokumentide menetlemist, peab seda aktsepteeritavaks tegevuseks pea iga neljas ametnik (sama peab aktsepteeritavaks 44 protsenti ettevõtjatest ja 38 protsenti elanikest).

Mis on aktsepteeritav?

Mari-Liis Sööt rääkis, et käsiraamat ei ütle, mis on õige või mis on vale, ent aitab ametnikel, aga ka teistel avaliku sektori töötajail ja avalikkusel lahendada võimalikke huvide konflikti olukordi.

Ta selgitas, et sedalaadi situatsioonid on nüansirohked ja alati ei ole võimalik üht lahendust välja pakkuda, mistõttu on juhendis välja toodud kaalutluskohad, millele tähelepanu pöörata.

«Näiteks võtame kasvõi kingituste teema, mis tekitavad sageli küsimusi. Nii selgus korruptsiooniuuringust, et ametnike hulgas on  üsna suur hulk neid, kes ei oska öelda, kas kingituse vastuvõtmine on korruptsioon või ei ole. Ja nii oleme käsiraamatus toonud kümmekond juhtumit, milles selgitatakse, millisel juhul kingitus on korruptiivne ja millisel juhul mitte,» ütles Sööt.

Veebipõhine käsiraamat sisaldab 37 juhtumikirjeldust, mis on seotud näiteks ametniku kõrvaltegevuste, vara ja töövahendite kasutamisega. Näiteks küsitakse raamatus, kas ametiisik võib välja üürida toa ametikorterist, mille omanik on riik. Samuti küsitakse, kas valla sotsiaalametnik võib kohalikult elanikult tänutäheks koduaiast korjatud lillekimbu vastu võtta. Kui esimese kaasuse puhul on kindel vastus «ei», siis teisel juhul võib koduaialilled küll vastu võtta. Siiski toonitatakse, et oleks mõistlikum hoiduda kinkimise tava tekkimisest, kuna see loob soodsa pinnase muudeks mõjutusteks.

Käsiraamatuga on kõigil võimalik tutvuda siin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles