Ansip: sisepiiride taastamise asemel tuleb Euroopa välispiire valvata efektiivsemalt

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip kohtus täna
Stenbocki majas Prantsusmaa Euroopa asjade ministri Laurent Wauquiez’ga.
Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Stenbocki majas Prantsusmaa Euroopa asjade ministri Laurent Wauquiez’ga. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Andrus Ansip rõhutas tänasel kohtumisel Stenbocki majas Prantsusmaa Euroopa asjade ministri Laurent Wauquiez’ga, et Euroopa Liidu sisepiiride taastamisele tuleb eelistada lahendusi välispiiride valvamise efektiivsemaks muutmisel.

Kohtumisel arutati Eesti ja Prantsusmaa koostööd Euroopa Liidus ning peamisi küsimusi eelseisval Euroopa Ülemkogul, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Peaminister Ansip ja minister Wauquiez tõdesid, et Eesti ning Prantsusmaa sarnased vaated paljudes olulistes küsimustes on pannud kahe riigi koostööle Euroopa Liidu tasandil hea aluse. «Energeetikavaldkonnas oli Prantsusmaa eesistumise ajal kahe riigi vaheline koostöö väga hea,» ütles Ansip. «Eesti on mures elektriimpordi pärast kolmandatest riikidest ja nn süsinikuleke on ka Prantsusmaa murekoht.»

Ansip lisas, et jutt ei ole protektsionistlikest meetmetest, vaid ausa konkurentsi tagamisest, et kõikidel elektritootjatel oleksid võrdsed tingimused. Wauquiez kinnitas, et ka Prantsusmaa huvides ei ole ehitada barjääre, kuid konkurents peab olema aus. Ta ütles, et selles küsimuses saavad Eesti ja Prantsusmaa Euroopa Liidu ühise positsiooni väljatöötamisel haarata initsiatiivi.

Rääkides viimastest arengutest euroalas rõhutas peaminister Ansip, et raskused mõnes ühisraha kasutavas riigis ei tähenda kriisi kogu euroalas. Peaminister ütles, et euroala liikmena osaleb Eesti vastavates toetusmeetmetes raskustes olevate riikide aitamiseks. «Just täna langetas valitsus otsused, mis on vajalikud ühinemiseks Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi ning Euroopa stabiilsusmehhanismiga,» märkis Ansip. «Selliste fondide olemasolu annab kindlustunnet kõikidele euroala riikidele.»

Ansip ja Wauquiez olid ühel meelel, et õigeaegse finantsabi andmisega peab kaasnema ka raskustes oleva riigi enda otsustav tegutsemine. Tõdeti, et üksteise toetamine vajaduse korral on mõistlik, kuna ükski kriis ühes euroala riigis ei piirdu vaid selle riigiga, vaid see mõjutab kõiki.

Ühistel seisukohtadel oldi ka siseturgu puudutavates küsimustes. Ansip ja Wauquiez leidsid, et siseturg ei ole suutnud kohanduda infotehnoloogia ajastu nõuetega. «Vaja on luua täielikult toimiv digitaalne ühtne turg,» ütles Ansip. Ta lisas, et siseturul peab piiriüleselt nii kodanikel kui ka ettevõtjatel olema võimalus elektrooniliste vahenditega oma asju ajada.

Peaminister Ansip ja Prantsuse Euroopa asjade minister Wauquiez puudutasid ka Euroopa Liidus toimuvaid arutelusid Schengeni viisaruumi üle, mille on tinginud Põhja-Aafrikast lähtuvad rändeprobleemid. Ansip rõhutas, et Schengeni leping on üks olulisemaid Euroopa Liidu saavutusi, mis tagab inimeste vaba liikumise. «Me toetame inimeste vaba liikumist, mitte piiranguid sellele.» Peaministri sõnul on Eesti põhimõtteline seisukoht, et sisepiiride taastamisele tuleb eelistada lahendusi välispiiride valvamise efektiivsemaks muutmisel.

Kohtumisel Wauquiez’ga avaldas peaminister Ansip Prantsusmaale ka tänu abi eest Liibanonis röövitud Eesti jalgratturite otsimisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles