Eestis levinuim uimasti on amfetamiin

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amfetamiinipakk
Amfetamiinipakk Foto: Politsei.

Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi konfiskeerimiste andmete ja politseistatistika põhjal on Eestis levinuim narkootikum amfetamiin.


Koguseliselt konfiskeeriti 2007. aastal 56,27 kg amfetamiini ja 45 223 tabletti ecstasy laadseid aineid, ütles TAI teadur Katri Abel-Ollo.

Võrreldes 2006. aastaga kasvas 2007. aastal amfetamiini konfiskeerimiste arv 37 protsenti. Opiaatidest konfiskeeriti 2007. aastal kõige enam fentanüüli ja 3-metüülfentanüüli segu.

Kokku konfiskeeriti 2007. aastal fentanüüli ja 3-metüülfentanüüli segu 1,1 kg. 2007. aastal suurenes ka viimastel aastatel turult kaduma hakkava heroiini konfiskeerimiste arv.

Koguseliselt jõudis ekspertiisi 5,67 kg heroiini. Politsei andmetel Tallinna tänaval heroiini veel ei liigu ja see on peamiselt narkoturule tagasi tulnud Ida-Virumaa piirkonnas.

Abel-Ollo sõnul pole Eestis piisavalt uuritud narkootikumide levimust piirkonniti, kuid see valdkond vajaks senisest rohkem tähelepanu.

«Varasemast on teada, et amfetamiin ja fentanüül on enam levinud Harjumaal, samas Kohtla-Järve ebaseaduslikul narkoturul on senini domineerivaks narkootikumiks olnud kodusel teel valmistatud moonivedelik,» ütles Katri Abel-Ollo.

Viimase kahe aasta jooksul Tervise Arengu Instituudi poolt süstivate narkomaanide hulgas tehtud uuringud näitavad, et fentanüüli ja amfetamiini tarvitamine on levinud ka Ida-Virumaal.

Abel-Ollo märkis, et heroiin hakkab tasapisi Eesti narkoturule tagasi tulema. Lisaks võib 2007. aastal märgata heroiini kättesaadavuse ning selle puhtuse tõusu.

Keskkriminaalpolitsei andmetel on heroiin levinum Ida-Eestis ja Tallinna tänavatel on endiselt levinud sünteetiline heroiin fentanüül ja 3-metüülfentanüül.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles