Väiksed tantsupeolised alustasid Lauluväljakul proove

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Brita, rahvatantsija Viljandi Maagümnaasiumist.
Anna-Brita, rahvatantsija Viljandi Maagümnaasiumist. Foto: Liis Treimann

Täna keskpäeval alustasid noored tantsijad Tallinna staadionitel ja Lauluväljakul noorte laulu- ja tantsupeoks harjutamist. Aasta jooksul on tantsud selgeks saadud, nüüd on vaja harjuda suure esinemisplatsiga ning õppida rühmadevahelist koostööd.

«Seal ongi laululava,» kilkasid kaugemalt saabuvad algkoolide tantsijad bussidest väljudes. Elevuses laste liiklusohutuse eest oli hoolitsema pandud harjutuskohtade lähistel teeületamist reguleerivad liikluskorraldajad. Lastegrupi ülekäigurajale lähenedes peatasid nad teel kogu liikluse.

Platsile jõudes läks kiire tegevus lahti. Kaasavõetud üleriided ja joogipudelid pandi pinkidele ning seejärel kogunesid lapsed juhendajate ümber laululava ette muruväljakule.

«Päikesejänkude» ja «Minu Eestimaa» nime kandvaid tantse olid osalised harjutanud juba terve aasta otsa, kuid selgeksõpitu suurele väljakule ülekandmine ja rühmade koostöö sujumine võtab veel aega. Seepärast on laste päevad kuni reedeni hommikust õhtuni sisustatud proovide tegemisega.

Teiste ja kolmandate klasside tantsijaid oli Lauluväljakule saabunud kõikjalt üle Eesti, lähimad tulijad olid Tallinnast ja Maardust, kaugemad Põlva-, Lääne- ja Viljandimaalt.

Himmaste algkool on juhendaja sõnul arvatavasti kõige väiksem noorte tantsu- ja laulupeol osalev kool. Jakob Hurda vanaisa rajatud kool sai välja panna kuus paari, kuna täpselt nii palju õpib pisikeses koolis tüdrukuid. Paariliste puudumise tõttu pidi kooli rahvatantsuansambel kaks poissi koju, Põlvamaale suvepuhkust veetma jätma.

Paide Ühisgümaasiumi teise klassi lõpetanud Margus on rahvatantsuga tegelenud juba kaks aastat. Tallinnas on ta paar korda varemgi käinud, kuid nii suurel laval varem tantsinud ei ole.

«Hästi meeldib!» võttis ta kokku oma arvamuse rahvatantsust ja tantsupeost.

Vaatamata varasele ärkamisele (et õigeks ajaks Lauluväljakule jõuda, pidid kaugemalt tulijad hommikul vara teele asuma) oli Margus rõõmus ja energiat täis. Pingil puhkas ta vaid seetõttu, et tema kooli rühm tantsib vahetustega.

Tänane ilm näis väikseid tantsijaid soosivat, polnud ei kurnavat kuumust ega platsi poriseks muutvat vihma. Iga mõne tunni tagant on tantsijatel ja juhendajatel pooletunnine paus, suuremad tantsurühmad saavad ka nende tantsude harjutamises tekkivatel pausidel vahetusi teha.

Gustav Adolfi Gümnaasiumi tüdrukud on rahvatantsuga tegelenud kaks aastat ning umbes aasta aega noorte tantsupeoks valmistunud. Saskia ja Laura pole varem nii paljude inimeste ees esinema pidanud, kuid nende sõbranna Pauline-Elisabet on juba staažikas esineja. Tüdruk on nimelt juba kuus aastat balleti õppinud ning publik ja lavad teda enam ei hirmuta.

«Seni pole raske olnud, kõik on väga äge,» kirjeldasid tüdrukud esimest proovipäeva.

Anna-Brita oli Lauluväljakule tulnud Viljandist. Maagümnaasiumis kolmanda klassi lõpetanud tüdruk on varem esinenud Viljandimaa tantsupeol, kuid nendib, et siin on lapsi ja loodetavasti ka pealtvaatajaid rohkem.

«Põhiliselt on kerge, kuigi see on tavalisest tantsutunnist erinev,» rääkis tüdruk. Tema koolist oli tantsupeole rohkem soovijaid kui kohti ning seepärast jõudsid Tallinnasse parimad. Anna-Brita sõnul midagi rasket ei olnud ning tema jaoks oli koha saamine kerge.

«Meie koolis valikut ei olnud, pidime rahvatantsu õppima hakkama esimeses klassis,» meenutas ta, kuidas rahvatantsuni jõudis. Sellele vaatamata talle rahvatants meeldib. Tüdruku vanem õde võtab peost osa lauljana ning tütarde esinemisi tulevad nädalavahetusel vaatama nende ema ja isa. Nii on noorte tantsu- ja laulupidu nende jaoks terve pere pidupäev.

Väiksed tantsijad ei peljanud oma sõnul varast ärkamist, pikki päevi täis rasket harjutamist, Tallinna liiklust ega võimalikku halba ilma – tantsupeole tuldi energia ja rõõmuga. Samasuguse rõõmuga kavatsetakse nädalavahetuseni harjutada ning seejärel oma vanematele ja kogu Eestile esineda.

Tantsupeo kunstiline juht Märt Agu sõnas päeva naljatades kokku võttes, et lapsed olid nii tublid ja kõik sujus nii kenasti, et kas või homme võiks esinemised publikule ära anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles