Eesti tunnustas Lõuna-Sudaani iseseisvust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laps Lõuna-Sudaani lipuga.
Laps Lõuna-Sudaani lipuga. Foto: SCANPIX

Valitsus otsustas tänasel erakorralisel istungil tunnustada Lõuna-Sudaani iseseisvust ja sõlmida Lõuna-Sudaaniga diplomaatilised suhted.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on see selge poliitilise toetuse väljendus Lõuna-Sudaanile, teatas valitsuse pressiesindaja.

«Lõuna-Sudaan vajab stabiilse ja rahumeelse riigi ülesehitamiseks võimalikult laialdast rahvusvahelist toetust,» ütles Paet. «Iseseisva Lõuna-Sudaani tunnustamine ja riikluse tugevdamine aitab kaasa ka olukorra rahunemisele kogu piirkonnas,» lisas ta.

Paeti sõnul on rahvusvahelise kogukonna ülesanne ära hoida edasist vägivalla levikut Lõuna-Sudaanis ja sealses laiemas piirkonnas. «Samuti on oluline jätkata ka humanitaarabi andmist,» lisas ta.

2005. aastal sõlmitud rahulepe nägi ette Lõuna-Sudaani iseseisvusreferendumi läbiviimise. Referendum toimus 2011. aasta jaanuaris ning selle tulemusel kuulutas Lõuna-Sudaani valitsus 9. juulil välja iseseisvuse. Sudaani valitsus tunnustab Lõuna-Sudaani iseseisva riigina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles