Taasiseseisvumispäev tuleb suure laulu ja rahvapeoga

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Öölaulupidu.
Öölaulupidu. Foto: Ahto Sooaru

«Vabaduse laul» lauluväljakul on Eesti Vabariigi  taasiseseisvumise 20. aastapäeval üks tippsündmusi, Balti riikide vabaduseaastatele tagasi vaatama saabuvad ka paljud Eesti toetajad välismaalt.

Välisministeeriumi korraldatud ümarlauale on lubanud tulla 20 aastat tagasi poliitikas aktiivsed olnud Poola asepeaminister ja Läti peaminister ning Venemaa toonane asevälisminister ja Islandi välisminister. Praegugi aktiivsetest poliitikutest on kohal Rootsi välisminister Carl Bildt, tema ametikaaslane Taanis Lene Espersen ja Islandi välisminister Össur Skarphéšinsson. 


Välisminister Urmas Paet korraldab 20. augustil oma vastuvõtu, päev enne teeb sama president Toomas Hendrik Ilves. 17. ja 18. augustil on kõigi kolme Balti riigi peaministrid Stockholmis, kus Rootsi riik tähistab Baltimaade vabanemist.

Suureks rahvapeoks saavad inimesed koguneda taas lauluväljakule, kus riigi vabaduse juubelit tähistatakse peoga «Vabaduse laul», esinevad eesti ja välismaa artistid. Kultuuripealinn 2011 korraldatavale üritusele on üritatud kutsuda laulma islandi nimekaimat lauljat Björki, kuid lõplikku selgust tema esinemise asjus veel pole.

21. augustil tähistatakse kogupereüritusega Islandi päeva, kuna tegemist on riigiga, mis vaid mõnikümmend tundi pärast Eesti iseseisvumist kõige esimese riigina meid tunnustas.

Enne Keskerakonna kongressi ja presidendivalimiste lähenemist on 20. august ahvatlev võimalus paljudele Eesti poliitikutele. Vabaduse kella näol linnavalitsuse hoone ette enesele juba ausamba püstitanud Edgar Savisaar, valitsusjuht aastail 1990–1992, pole otse väljendanud soovi lauluväljakul kõnega üles astuda, küll aga pakkusid linna esindajad selle välja ühel 20. augusti korraldustoimkonna koosolekul.

«Püüti teha nii, et seal oleks võimalikult vähe kõnesid ning eelistatult võiks üles astuda sel päeval 20 aastat tagasi sündinud noor, ärgas inimene,» rääkis üks koosolekul viibinu. «Linna esindaja ütles selle peale, et miks püütakse sel päeval eirata Edgar Savisaart, kel oli aastatetagustel sündmustel määrav roll.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles