Arco Vara aktsionär meenutas Aivo Pärnale tema kohustust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat Tarmo Sild (vasakul) ja ärimees Aivo Pärn eile Harju maakohtus.
Advokaat Tarmo Sild (vasakul) ja ärimees Aivo Pärn eile Harju maakohtus. Foto: Peeter Langovits

Harju maakohtus eile ekskeskkonnaministri Villu Reiljani nn pistiseprotsessil tunnistusi andnud Hillar-Peeter Luitsalu sõnul palus advokaat Tarmo Sild tal ärimees Aivo Pärnale meenutada, et tollel on 1,5 miljoni krooni suurune kohustus täitmata.


Arco Vara aktsionäri Luitsalu sõnul palus Sild temalt 2006. aasta augustis teenet ja tema vastas, et pole probleemi.

«Sild tahtis, et ma tuletaksin Pärnale tema kohustust meelde,» rääkis Luitsalu. «Formuleering oli stiilis, et Pärn võlgneb 1,5 miljonit krooni. Noh, et tuletagu mina nagu ärimees ärimehele seda meelde.»

Luitsalu väitel ei tundnud ta asja vastu sügavamat huvi, kuid helistas siiski Pärnale, öeldes enda sõnul kerges toonis: «Kuule, sa oled inimestele midagi võlgu. Pärn vastas mulle stiilis, et kui eesti mees peab midagi tegema, siis ta ka teeb.»

Pärast neid lauseid teatas Luitsalu, et ta tahaks vett, kurk kuivab. Kohtusekretär oli valmis tooma kraanivett. Samal ajal võttis Villu Reiljan oma kotist pooliku veepudeli. Luitsalu neelas mitu sõõmu, mispeale riigiprokurör Triin Bergmann torkas muiates: «See on mürgitatud!»

Liiga kõrge alghind

Pärast väikest vahepala jätkas prokurör Luitsalu küsitlemist. Selgus, et Luitsalu oli Pärna kutsunud septembri alguses ka Arco Vara ruumidesse Jõe tänaval. Kuigi eesmärgiks polevat olnud Pärnale tema kohustuse meeldetuletamine, oli tassi kohvi juures ka sellest juttu olnud.

«Kas te sularahast rääkisite või sellest, kellele Pärn võlgu on?» küsis Silla kaitsja Üllar Talviste.

«Ei. Meil pole seifegi,» teatas Luitsaar. «Kellele ta võlgu on, Pärn ei öelnud. Ütles vaid, et uurime, ja kui oleme võlgu, pole probleemi.»

Et küsitud 1,5 miljonit oleks pidanud minema Reiljanile, Rahvaliidule või mõnele teisele nendega seotud ametnikule, sellest Luitsalu väitel neil Pärnaga juttu polnud. Luitsalu mainis sedagi, et algul oli Arco Vara vägagi huvitatud Rävala 8 kinnistu ostust, ent kui selle arendamiseks vajalikud summad kokku löödi, loobuti.

«Me ei vajanud arutuid riske. Olime mossis, et kust kurat see idiootlik alghind võeti,» lausus Luitsalu.

Samas kinnitas Luitsalu, et Pärn oli lubanud ka Arco Varale miljonit, kui firma loobub osalemast Rävala 8 kinnistu valikpakkumisel. Tema aga vastanud, et miljon on vähe, maksa kolm, aga siiani pole Arco Vara Pärnalt seda summat saanud.

Eile kuulas kohus üle ka kaks advokaadibüroo Lextal advokaati – Tarmo Silla abikaasa Kristi Silla ja Urmas Ustavi.

Kristi Silla sõnul oli tema üks, kes grupis teiste advokaatidega tegeles Rävala 8 kinnistu enampakkumise ettevalmistamisega, kusjuures kõigile pakkumises osalejaile olid ühesugused reeglid ja töö eesmärk oli, et riik (keskkonnaministeerium) saaks kinnistu müügist võimalikult suure tulu.

Süüd ei tunnista

Kristi Silla väitel oli advokaatide töös mitmeid tõrkeid. Suurim neist aga see, et enampakkumise võitja OÜ Realway ei tahtnud olla võitja ja algatas kohtusõja, kus kohtunikud tegid mõistetamatuid kohtuotsuseid.

«Me töötasime juba öösiti. Seetõttu ma ei imesta, kui ajalehed kirjutasid kohtuprotsessil kuuldut, et Tarmo Sild sai Pärnaga kokku vanalinna pööningutel ja keldrites. Meie töömaht kasvas ja õigusabikulud kerkisid 1,5 miljoni kroonini,» lausus Kristi Sild.

Riik süüdistab Villu Reiljanit (55) 1,5 miljoni krooni suuruse pistise nõudmises, vandeadvokaat Tarmo Silda (32) pistise vahendamises ja ärimees Aivo Pärna (40) pistise lubamises.

Uurimisandmetel oleks Pärna äriühing saanud pistise maksmise korral Rävala kinnisasja omandada soovitud tingimustel ning ühtlasi olnuks tagastatud ASilt Wipestrex Grupp ära võetud 31,5 miljonit krooni tagatisraha ja OÜ Realway tagatisraha 31,5 miljonit krooni.

Ükski kolmest süüdistatavast pole süüd tunnistanud. Kohus nende üle jätkub esmaspäeval.

Segadus Rävala 8 maja müügi ümber


• Keskkonnaministeeriumi konkursi Rävala 8 kinnistu ostuks võitis 2006. aastal Go Groupi tütarfirma OÜ Realway. Pärast võitu vaidlustas Realway konkursi tulemused ning ministeerium nõudis firmalt sisse enampakkumise tagatisraha 31,5 miljonit krooni.


• Firma kaebas riigi kohtusse ning ringkonnakohus otsustas mullu novembris, et keskkonnaministril puudus selle käskkirja andmiseks õiguslik alus ning see on vastuolus riigivara seaduse ja riigivara võõrandamise korra sätetega.


• Go Group sai Rävala 8 kinnistu siiski enda valdusse, kuna samuti enampakkumisel osalenud Go Groupi juhtkonda kuuluva Aivo Pärna firma AS Wipestrex Grupp müüs kinnistu Go Groupile 441 miljoniga edasi. Riigile maksis Pärna firma kinnistu eest 380 miljonit krooni.


• Realway pakkumine kinnistu ostuks, millest firma loobus, oli 426 miljonit krooni.


Allikas: BNS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles