Politsei tabas presidendi identiteedivarguses kahtlustatava

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Klaviatuur
Klaviatuur Foto: Peeter Langovits

Kolmapäeval pidas politsei kinni 22-aastase meesterahva, keda kahtlustatakse president Toomas Hendrik Ilvese nime alt e-kirja saatmises Isamaa ja Res Publica Liidu poliitikutele.

13. juulil alustati kriminaalasi, et uurida, kes saatis Eesti presidendi Toomas Hendrik Ilvese nimelt IRLi poliitikutele e-kirja ja nüüd peeti kinni 22-aastane meesterahvas.

«Hoolimata levinud avamusest, et internet on anonüümne keskkond, omab politsei võimekust selliste kuritegude lahendamiseks ning käesolev juhtum näitab, et inimestel ei maksa arvata, justkui oleks võimalik internetis kontrollimatult tegutseda,» ütles kriminaalpolitseiosakonna talituse juht Kalmer Viska.

Viska lisas, et kahtlustatava väljaselgitamiseks oli vajalik ka piiriülene koostöö teiste riikide õiguskaitseasutustega.

Identiteedivargus muudeti Eestis kriminaalkorras karistatavaks 2009. aasta lõpus ja juba 2010. aastal registreeriti 55 sellist kuritegu, millest enamikus on tänaseks ka kahtlustatav kindlaks tehtud.

Kohtus süüdimõistmisel võib teise isiku identiteedi ebaseadusliku kasutamise eest olla karistuseks kuni kolmeaastane vangistus.

BNS kirjutas 29. juunil, et kirja sisu kubises roppustest ja selle said riigikogu IRLi fraktsiooni saadikud.

Kuigi IRLi saadikud said sisu poolest aru, et erakonda sõimava kirja autor ei ole riigipea, tekitas segadust tõsiasi, et kiri oli tulnud Toomas Hendrik Ilvese isikukoodi sisaldanud ja @eesti.ee lõpuga aadressilt.

Riigi infosüsteemi ameti eksperdi sõnul oli keegi kirja teele pannud mõnest petukirjade loomise keskkonnast. Internetis on selliste kirjade saatmiseks kasutatavad leheküljed lihtsalt leitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles