Venemaa taunis Sinimägedes toimunud mälestusüritust

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20. Eesti Relvagrenaderide Diviisi veteranid mälestasid laupäeval 1944. aasta kaitselahingutes langenud kaaslasi.
20. Eesti Relvagrenaderide Diviisi veteranid mälestasid laupäeval 1944. aasta kaitselahingutes langenud kaaslasi. Foto: Peeter Langovits

Venemaa Föderatsiooni välisministeerium mõistis hukka laupäeval Sinimägedes toimunud mälestusürituse, nimetades seda natsismi ülistamiseks.

Avalduses juhtis Venemaa välisministeerium Eesti Euroopa Liidu ja NATO partnerriikide ning teiste rahusvaheliste organisatsioonide tähelepanu sellele, et Eesti ametivõimud vaatavad läbi sõrmede ajaloo kuritegelikule moonutamisele.

Venemaa välisministeeriumi hinnangul on 20. Eesti Relvagrenaderide Diviisi veteranide iga-aastane mälestusüritus nagu ka sõjalissportlik Erna retk, millega meenutatakse 1941. aasta sõjasuvel Soomest Punaarmee poolt okupeeritud kodumaale saabunud vabatahtlike relvastatud vastupanu totalitaarrežiimidele, üritused, mis kannavad endas neonatslikke, ksenofoobseid ja rassistlike ideid.

Vene uudisteagentuur RIA Novosti viitas ka peaminister Andrus Ansipi sõnavõtule, milles valitsusjuht kinnitas, et Sinimägede mälestusüritustel puudub igasugune seos natsiideoloogiaga, vaid tegu on Teises maailmasõjas langenute kodanikualgatusliku mälestusüritusega, kus valitsuse liikmed ei osale.

Eesti välisministeerium teatas täna, et Venemaa tänane avaldus on ekslik ja põhineb ideoloogilistel klišeedel. Samuti leidis ministeerium, et see ei toeta Eesti-Vene suhete edendamist.

«30. juulil Sinimägedes toimunud mälestusüritus on tavapärane, kodanikualgatuslik ja rahvusvaheliselt üldtunnustatud praktikale vastav Teises maailmasõjas langenute mälestamine, mis toimub ka paljudes teistes riikides. Erna retk on aga laia rahvusvahelist tuntust omav militaarsportlik üritus,» seisis Eesti välisministeeriumi avalduses.

Samuti kinnitas välisministeerium, et Eesti on hukka mõistnud kõik Eestit okupeerinud totalitaarrežiimide kuriteod ning taunib igasuguseid ideoloogilisi manipulatsioone sellel teemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles