Avastus: Salme muinaslaev on vanim Läänemerest leitud purjelaev

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogiadoktor Jüri Peets kaevamistel Salme külas, kust leiti viikingilaev inimsäilmetega.
Arheoloogiadoktor Jüri Peets kaevamistel Salme külas, kust leiti viikingilaev inimsäilmetega. Foto: Mihkel Maripuu

Väljakaevamiste poolest lõppjärgus olev Salme muinaslaev Saaremaal pakub jätkuvalt üllatusi.

Väljakaevamiste käigus on selgunud, et koos 35 sõdalase ja ülikuga maetud laeval oli ka kiil, millest omakorda võib järeldada, et laeval kasutati ka purje, mis tähendab, et  tegemist on varaseima purje kasutamise faktiga Läänemerel, vahendab ERR Uudised.

«Üks uudis, mis talvest saati ootas, oli veel leidmata – nimelt kinnitus selle kohta, kas see oli purjelaev või mitte,» ütles arheoloogiadoktor Jüri Peets ja lisas, et praegu on tõendid käes, et laev on tõesti purjede all olnud. Peets nimetab sellist avastust kogu kaheaastase töö järel kirsiks tordil.

Lisaks leitud laeva kiilule annab spetsialistidele purje kasutamise kohta kinnitust ka laeva põhjas tugevamate ja ebakorrapäraste neediridade olemasolu.

Allveearheoloog Vello Mäss kinnitas samuti, et ümberlükkamatult on tegemist olnud purjede all sõitnud sõjalaevaga ning viskas õhku veel ka hüpoteesi, et äkki kohtusid Salmel 13 sajandit tagasi hoopis kahel erineval laeval kaks võõrast sõjaseltskonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles