Eesti sõltub Hiinast vähem kui USA

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama eile Tallinnas lennukist väljumas.
Dalai-laama eile Tallinnas lennukist väljumas. Foto: Jarek Jõepera

Mis on saanud aeg-ajalt Eesti ajakirjandusest läbi vilksatanud teadetest hiinlaste hiigelinvesteeringutest meie sadamatesse, raudteeärisse või ka lennundusse? Mitte midagi.
Paradoksaalsel kombel on väike Eesti Hiinast palju sõltumatum kui rahvavabariigile tohutute summade eest võlakirju müünud USA.


Isegi kui Hiina otsustaks Eestile dalai-laama visiidi tõttu majandussanktsioone kehtestada, oleks nende mõju vaevumärgatav. 20 aasta jooksul on Eesti suhted Hiina Rahvavabariigiga olnud suurepärased, aga villa on sellest tulnud võrreldamatult vähem kui määgimist.

Väike kääbus
Otseinvesteeringute vallas Eestisse on suur Hiina väike kääbus. Eesti Panga andmetel oli möödunud aasta lõpuks sellest riigist Eestisse tulnud otseinvesteeringute väärtuseks 83,3 miljonit krooni. Ümardatult teeb see null protsenti kõigist otseinvesteeringutest.

Eesti investeeringuid Hiinas oli aga veelgi vähem ehk 7,3 miljoni krooni eest. Hiigelprojektidest pole seni midagi välja tulnud, hoolimata Hiina ametnike pidevatest visiitidest ja eestlaste vastukülaskäikudest.

Hiina oli eelmise aasta augustis Eesti kaubanduspartnerite reas alles 13. kohal ja moodustas meie väliskaubanduse käibest kaks protsenti. Lõviosa Hiina kaupadest ei jõuagi Eestisse otse, vaid teiste riikide vahendajate kaudu. Kui Hiina otsustaks Eestit karistada majandusblokaadiga, ei jääks see kraam kindlasti tulemata.

Tundmatuks jääda sooviv Eesti suurettevõtja on käinud Hiinas päris palju kordi. Seni on see talle läinud maksma piraka reisikulu, aga muu hulgas on ettevõtja saanud esimese tõsisema ärikatsetuse peale Hiinast ka vägeva külma arve.

Meie pole kilpkonnad
Hiinlane ei tee ettevõtja jutu järgi kiireid äriotsuseid, vaid sõpruse kinnistamine on pikaajaline protsess. Selleks tulebki muudkui Hiina vahet sõeluda.
«Iga korraga paraneb omavaheline suhtlus ja kui midagi kokku lepitakse, jääb mulje, et tegu oli tuhandeaastase lepinguga,» ütles ärimees. «Kahjuks on majandus kiiresti muutuv nähtus ja meie pole kilpkonnad. Sellise suhtumisega ei jõua kaugele.»

Ettevõtja lisas, et varsti pole mõtet enam Hiinasse tootma trügida ja pigem tuleb sinna kaupu müüa. «Hiina on kasvava tarbimisega riik,» rääkis ta. «Suuremad kontsernid viivad oma tootmisliine Hiinast välja, sest seal on järjest kulukam toota. Tööjõud läheb ju kallimaks.»
Uued võimalused on hoopis India, Kambodža või Vietnam.

Ärimehe hinnangul pole Eesti saanud koostööst hiinlastega seni ühtki tõeliselt kasulikku  lepingut. «Eesti majandus Hiinast oluliselt ei sõltu,» tunnistas ta.  

Ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse endine esindaja Shangais Valle Feldmann ütles, et Eesti majandusele pole seni koostööst  Hiinaga mingit tõsiseltvõetavat kasu.

«No ega me Hiina majandusest küll ei sõltu, aga asi on selles, et Eesti on lihtsalt väga nõrk,» lausus ta. «Need majandussektorid, mis on meil tugevad, ei ole ju Eesti kapitali käes ja sestap ei tehta siin ka suuri otsuseid. Meie võimekus siseneda Hiina turule on väga väike.»

Feldmanni hinnangul võiks me iseenesest eksportida Hiinasse kogu oma toodangu, aga Eestile piisab Euroopa Liidugi turust – seda enam, et äririskid on siin palju väiksemad. Küll aga on Hiinas kanda kinnitanud paljud Soome ettevõtted.

üritused

Tema Pühadus XIV dalai-laama Tenzin Gyatso külastab Eestit 16.–18. augustini. Visiit toimub Eesti Budismi Instituudi ja riigikogu Tiibeti toetusgrupi kutsel.
•    Eile kohtus Tema Pühadus Eesti Budismi Instituudi liikmetega, budistlike keskuste liikmetega, Tiibeti kultuuriga seotud ühingute liikmetega ja Tiibeti toetajatega.
•    17. augustil viibib Tema Pühadus riigikogus ja kohtub seal riigikogu Tiibeti toetusrühma liikmetega ning Eesti, Läti ja Leedu parlamendi toetusgruppide liikmetega, samuti Euroopa Parlamendi esindajatega.
•    Kella 14–15.30 toimub Tallinnas Vabaduse väljakul Tema Pühaduse kohtumine rahvaga, dalai-laama peab kõne «Kõikehõlmav vastutus» («A Call for Universal Responsibility»). Kõne tõlgitakse eesti keelde. Interneti otseülekande Vabaduse väljaku ürituselt teeb ETV aadressil www.err.ee/vestlused.
•    Kella 21–21.30 on Kanal 2 ekraanil eksklusiivintervjuu dalai-laamaga.  
•    18. augustil annab Tartu Ülikooli rektor Alar Karis Teaduste Akadeemias dalai-laamale üle Tartu Ülikooli audoktori medali. Järgneb dalai-laama loeng teemal «Budism ja teadus». Interneti otseülekannet dalai-laama kohtumiselt Teaduste Akadeemias saab vaadata 18. augustil kella 10.15–11.45 aadressil www.videoteam.ee/dl.
•    Dalai-laama visiidi ajal toimub Tallinnas ja Tartus ka arvukalt Tiibeti kunsti näitusi ja teisi üritusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles