Pentus: riiklik maa hindamine on vananenud süsteem

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus
Keit Pentus Foto: Peeter Langovits

Reformierakonda kuuluv keskkonnaminister Keit Pentus peab riiklikku maa hindamise süsteemi vananenuks ja kinnitab, et järgmisel aastal maa korralist hindamist ei tule.

«Järgmisel aastal ei saa seda juba puhtalt seaduslikel põhjustel teha, kuna on ette nähtud tähtajad, millal tulnuks maa korraline hindamine välja kuulutada. Aga mina olen isiklikult veendunud selles, et riikliku kampaania korras maa hindamine on täiesti ajast ja arust, see ei peaks olema süsteem, mis meie praegusesse ühiskonnakorraldusse kuidagi sobib,» ütles Pentus BNSile antud intervjuus.

Pentuse sõnul ei saa riik tulla ja öelda maa hinda. «Maa hind ja maa väärtus kujuneb turul tehtavate tehingute alusel. Ei pea olema riigiametnikku, kes ühel hetkel saabub mapp kaenlas teie ukse taha ja ütleb, mis selle maa hind on. Nii et see kunagine süsteem on praeguseks oma elu ära elanud ja maa-amet analüüsib täna ja otsib võimalusi, milline võiks olla see uus süsteem, mis ei sõltu riigi poolt läbiviidavatest hindamiskampaaniatest vaid mis võtab arvesse turul toimuvate tehingute alusel kujunevat hinda,» rääkis keskkonnaminister.

Tema sõnul riik teab, milline on maa hind, sest iga päev toimuvad maadega tehingud.

Pentus kinnitas, et riiklik maa hindamine ja koalitsiooni lubadus kaotada 1. jaanuarist 2013 kodualuse maa maks ei ole omavahel «tingimuslikult seotud». «Kodualuse maamaksu kaotamine ei tähenda riigipoolset maa hindamiskampaaniat, seda ei ole,» kinnitas Pentus BNSile.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles märtsis, et kodude maamaksuvabastus vajab tõsist eeltööd ning üks peaküsimusi on omavalitsuste tulubaasi kaitse.

«Mingit kompensatsiooni riigieelarvest ei pea ma arutamisväärseks mõtteks, küll aga tuleb omavalitsustele luua võimalused, et see muudatus nende eelarveid ei lööks. Olen kategooriliselt vastu arvamusele, et piisab eelhoiatusest,» ütles Ligi tookord BNSile. «Meie mõttesuund on eri otstarbega maa maksu diferentseerimine, aga ka maa korraline hindamine, mis tuleb ära teha 2012. aastal.»

Valitsuskoalitsioon plaanib oma tegevuskavas koduomanike maksukoormuse vähendamiseks kaotada alates 2013. aasta 1. jaanuarist maamaksu kodu alusele maale tiheasustusega piirkonnas kuni 1500 ruutmeetri ning hajaasustusega piirkonnas kuni kahe hektari ulatuses.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles