Mikser: SDE on valmis Keskerakonnast lahkuda soovijad vastu võtma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna XIII kongress valis parteile uue juhtkonna.
Keskerakonna XIII kongress valis parteile uue juhtkonna. Foto: Priit Simson

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) esimehe Sven Mikseri sõnul on sotsid valmis pärast laupäevast kongressi Keskerakonnast lahkuda soovijad vastu võtma, kuid mingit intensiivset tööd keskerakondlaste ülemeelitamiseks parteil kavas ei ole.

«Meil on praegu küll käimas liikmete värbamise kampaania, kuid me keskendume ikka erakonnatutele inimestele. Teiste erakondade seest me uusi liikmeid otseselt ei värba, aga kui keegi jõuab endas otsusele, et ühel või teisel põhjusel on praeguses erakonnas jätkamine võimatu ja soovib meiega liituda, siis meie uksed on avatud,» ütles Mikser BNSile.

SDE esimehe sõnul ei hakka ta nimetama ühtegi inimest, keda sotsiaaldemokraadid oma ridades näha ei soovi. «Loomulikult, kui meiele esitatakse liitumisavaldus, siis arutatakse see erakonnas läbi. Aga sellist ennetavat vetot ei keskerakondlastele, muudest erakondadest pärit inimestele ega erakonnatutele inimestele ma ei oska peale panna,» lausus Mikser.

Mikser nentis, et Keskerakonnal ja SDE-l on märkimisväärne ühisosa sotsiaalmajanduslikus programmis ning sotsid on hääletanud paljude Keskerakonna eelnõude poolt ja keskerakondlased paljude SDE eelnõude poolt.

«Samas on meil märkimisväärne erinevus suhtumises avatusse ja demokraatiasse, demokraatlikusse juhtimisse ja sisedemokraatiasse erakonnas. Tundub, et see lõhe on veelgi süvenenud Keskerakonna laupäeval vastu võetud põhikirjaparanduste valguses, mis demokraatlikku erakonda kohe kuidagi ei sobi,» märkis sotsiaaldemokraatide esimees.

Tema hinnangul oli Edgar Savisaare võit ja tagasivalimine Keskerakonna esimeheks laupäeval toimunud kongressil ootuspärane. Samas näitas Mikseri sõnul hääletustulemus 59 protsenti häältest Savisaarele ja 41 protsenti häältest tema vastaskandidaat Jüri Ratasele seda, et Savisaare kontroll Keskerakonnas toimuva üle on tublisti nõrgenenud.

«See, mis eile [laupäeval] toimus, ei olnud Keskerakonna siseheitlustes kindlasti viimane vaatus. Nad peavad ise omakeskis selgusele jõudma, mis edasi saab. Siin on mitu erinevat stsenaariumi, üks küsimus on selles, kas Savisaar suudab teha võitjana omad järeldused. Ma ise selle peale väga palju raha ei panustaks, kui kihlveoks läheks. Ta on olnud Eesti poliitikas väga kaua ja on väga harva suutnud olla suuremeelne ning teha õigeid järeldusi oma kriitikute sõnadest,» lausus Mikser.

Kui Savisaar kongressil toimunust järeldusi teha ei suuda, on Mikseri sõnul omakorda võimalikud mitmed arengustsenaariumid.

«Need kes olid praegu Savisaare suhtes kriitilisel platvormil kandideerijad, võivad loota veelgi suuremat edu järgmisel korral ja jätkata sihiga, et ka see erakond ükskord pöörata avatuse ja demokraatliku juhtimise teele. Teisalt võib Savisaar oma suhteliselt napist võidust teha järelduse, et kuna tema vastaskond erakonnas on tugev, tuleb astuda karme samme. Siis võib juhtuda, et see erakond ei jätka ühtsena. Aga see on kindlasti nende inimeste enda sisemise äratundmise küsimus ja mina väljaspoolt ei suuda neid meeleolusid, jõujooni ja dünaamikat kindlasti päris adekvaatselt hinnata,» märkis Mikser.

Keskerakond valis laupäeval Tallinnas Solarise keskuse kontserdimajas toimunud kongressil esimeheks tagasi Edgar Savisaare, kelle poolt hääletas 925 delegaati. Tema vastaskandidaat Jüri Ratas sai 643 häält.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles