Saar ei uskunud hetkekski Tarandi juttu 10 lisahäälest

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Indrek Saar
Indrek Saar Foto: Toomas Huik

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni aseesimees Indrek Saare hinnangul oli tänane valimistulemus ootuspärane ning ta ei uskunud hetkekski Indrek Tarandi paari nädala tagust väidet, nagu tema poolt kavatseksid hääletada veel kümme riigikogulast lisaks keskfraktsiooni liikmetele.

«On ilmselge, et selles situatsioonis, kus Tarand selles valimisprotsessis oli, oli tema taktika provotseerida ja külvata võimalikku kahtlust,» ütles Saar Postimees.ee’le. «Selles mõttes oli väga stabiilne protsess – täpselt nii nagu allkirjad näitasid (erakonna liikmete toetusallkirjad vastavalt Ilvese ja Tarandi esitamiseks presidendikandidaatideks), samas suurusjärgus oli ka hääletustulemus.»

Tema sõnul on hea, et Indrek Tarand elavdas oma kandideerimisega debatti. Kõige olulisemaks presidendidebatis üles kerkinud teemaks pidas Saar küsimust presidendi valimisest vaid üheks ametiajaks. «Ma usun, et teine ametiaeg annab presidendile mõningal määral vabamad käed, et oma mõtteid kindlameelsemalt väljendada – sest ta ei pea taotlema tagasivalimist.»

Saare sõnul võiks riigikogu presidendi ametiaja küsimust kindlasti edasi arutada, et tagada presidendi maksimaalne sõltumatus valitsevast koalitsioonist.

Täna valis riigikogu presidendiks taas Toomas Hendrik Ilvese. Keskerakonna üles seatud kandidaat Indrek Tarand sai 25 riigikogulase toetuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles