Loomakaitsjad kutsuvad jahimehi tänavu kitsejahist loobuma

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metskits.
Metskits. Foto: Elmo Riig / Sakala

Alates 1. septembrist võib aasta lõpuni taas Eesti metsades piiranguteta kitsejahti pidada, ent Eestimaa Loomakaitse Liit kutsub jahimehi kitsejahist loobuma, kuna kitsede arvukus on juba mitu aastat langenud.

Eestimaa Loomakaitse Liidu juhi Heiki Valneri sõnul on kitsede arvukuse langus tingitud kliima, haiguste leviku ja suurenenud küttimismahu koosmõjust.

Lisaks ohustab kitsi ka kiskjate arvukuse tõus.

Metskitsede arvukuse märgatav langus toimus ülemöödunud talvel, kui ligipääs toidule oli raskendatud ja loomi hukkus massiliselt külma tõttu.

Oma osa andsid liiklusõnnetused: ainuüksi 2010. aastal registreerisid jahimehed 2176 liikluses hukkunud kitse. Neile lisanduvad loomulikult ka need loomad, millest teada ei antud.

Ruutloenduse tulemused ja jahimeeste hinnangud näitavad selgelt, et ülemöödunud talvel võis hukkuda ligi pool meie metskitse asurkonnast. Eelmine talv hõrendas arvukust veelgi. 

Paljud jahipiirkonnad reageerisid sellele vastutustundlikult: 1. juunil algav sokujaht lükati edasi aega, mil metskitsede jooksuaeg lõppes.

Eestimaa Loomakaitse Liit kutsub jahimehi üles sellel aastal aga kitsejahist sootuks loobuma ja soovitab küttida vaid silmnähtavalt haigeid või väärarenguga isendeid.

«Üks kitsejahi hooaeg vahele jätta jahimehi ei tapa,» ütles Valner.

Ta lisas et kitsede arvukuse tõusule annab see aga vägagi hea tõuke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles